STAznanost
Medicina in zdravje

V Mariboru danes strokovni simpozij o možganih

Maribor, 24. oktobra - Mariborski Center Naprej, ki izvaja dolgotrajno psihosocialno in zdravstveno rehabilitacijo oseb po pridobljeni možganski poškodbi, danes na filozofski fakulteti v Mariboru gosti strokovni simpozij z naslovom Zgodbe o možganih. Na njem bodo v okviru obeležitve desetletnice centra gostovali priznani strokovnjaki s področja nevroznanosti.

Med drugim je gost simpozija Vojko Kavčič, ki se že dolga leta z raziskovanjem možganov ukvarja na ameriški univerzi v Detroitu, prihaja specialist psihiater, pedopsihiater in psihoterapevt Miroslav Berič, pa tudi predstojnik oddelka za rehabilitacijo bolnikov po možganski poškodbi v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča Klemen Grabljevec.

Udeležencem bodo predavali tudi nevrolog ter predstojnik katedre za nevrologijo na ljubljanski medicinski fakulteti Zvezdan Pirtošek, specialist nevrokirurg mariborskega UKC Matjaž Voršič in drugi strokovnjaki.

Center Naprej, namenjen dolgotrajni rehabilitaciji oseb s pridobljenimi možganskimi poškodbami, je deset let delovanja slovesno sicer obeležil že maja letos, po besedah direktorice Jasne Vešligaj - Damiš pa so v tem času v svoje programe vključili 82 oseb. Kot je takrat povedala direktorica, njihova filozofija ni vdanost v usodo, pač pa soočanje z novimi izzivi.

Center s sedežem v Mariboru in še eno enoto v Murski Soboti zagotavlja osebam s pridobljeno možgansko poškodbo celostno strokovno dolgotrajno psihosocialno rehabilitacijo. Njihove storitve in programi, ki jih izvajajo, so usmerjeni k aktivnemu vključevanju uporabnikov v življenjsko okolje in dvigu kakovosti njihovega življenja, kot tudi njihovih svojcev. Pomemben del njihovih aktivnosti so tudi preventivni, svetovalni in izobraževalni programi.

Kot so izpostavili v Centru Naprej, so problemi oseb s pridobljenimi možganskimi poškodbami precej drugačni od problemov drugih skupin prizadetih. Te osebe so se namreč rodile zdrave, do nesreče živele relativno zadovoljno in uspešno ter imele številne načrte tudi za prihodnost. Poškodba pa je povzročila tako hude motnje in spremembe v njihovem delovanju, da večinoma niso sposobni zanesljivo skrbeti sami zase, prizadeta je njihova motorika, govor, sposobnosti učenja, sposobnosti presoje socialnih situacij. Zaradi tega počasi izgubljajo stik z vrstniki, velik del jih izpade iz rednih šolskih programov, ne morejo dobiti službe, ostanejo zaprti v krog najožjih svojcev.

Trenutno imajo v obeh enotah okoli 40 uporabnikov in 26 zaposlenih. Pomaga jim tudi veliko število prostovoljcev, povprečno 25 na leto.