STAznanost

ZRC SAZU bo gostil simpozij mladih raziskovalcev na začetku znanstvene poti

Ljubljana, 24. oktobra - Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) bo v četrtek in petek v Ljubljani gostil že šesti simpozij mladih raziskovalk in raziskovalcev na začetku znanstvene poti, ki delujejo na različnih inštitutih ZRC SAZU. Osrednja tema bodo pogoji za obstoj znanosti, so sporočili organizatorji.

Ig, Zagorica. Odprtje Raziskovalne postaje Barje ZRC-SAZU, v kateri bodo delovni prostor dobili zaposleni iz biološkega, arheološkega, geografskega in paleontološkega inštituta ZRC SAZU. Foto: Anže Malovrh/STA

Ig, Zagorica.
Odprtje Raziskovalne postaje Barje ZRC-SAZU, v kateri bodo delovni prostor dobili zaposleni iz biološkega, arheološkega, geografskega in paleontološkega inštituta ZRC SAZU.
Foto: Anže Malovrh/STA

Osrednja tema letošnjega simpozija, ki bo potekal v prostorih Raziskovalne postaje Barje v Zagorici pri Ljubljani, so znanost in njeni pogoji.

"Da bi znanost lahko obstajala in delovala, morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Razdelimo jih lahko v dve skupini, na notranje in zunanje. Znanost za svoj obstoj potrebuje določeno avtonomijo znotraj družbene sfere, kar je neločljivo povezano z ustrezno pravno podlago in stabilno urejenim sistemskim financiranjem," je zapisala mlada raziskovalka s Filozofskega inštituta ZRC SAZU Lea Kuhar.

Kot opozarjajo organizatorji in različna združenja, slovenske raziskovalke in raziskovalce čaka še dolga pot do javnega, zanesljivega in transparentnega načina financiranja raziskovalnih institucij, ki bi podpiralo in spodbujalo slovensko raziskovalno dejavnost.

Dobro poznavanje pravic in dolžnosti, povezanih z obliko zaposlitve, je eden od učinkovitih obrambnih mehanizmov pred nastajajočimi spremembami, opozarjajo organizatorji simpozija. Tematiko pravnih vidikov zaposlitve mladih raziskovalk in raziskovalcev pa bodo povezali tudi s problematiko duševnega zdravja, saj lahko prevelike obremenitve in stres vodijo v duševne težave.

Poleg vabljenih gostov bo na simpoziju svoj prispevek predstavilo dvanajst mlajših raziskovalcev, že drugo leto zapored pa se bodo pridružili tudi študentje podiplomske šole ZRC SAZU.