STAznanost

Na hekatonu ob 60-letnici Nase zmagala ekipa Blue Ice

Koper, 29. oktobra - Univerzitetni inkubator Primorske je obeležil 60-letnico ameriške vesoljske agencije Nasa, ko se je pridružil nedavnemu 48-urnemu mednarodnemu hekatonu Nasa Space Apps Challenge. Zmagala je ekipa Blue Ice, ki skozi kooperativno igro rešuje izzive globalnega segrevanja, so sporočili iz inkubatorja.

Na hekaton v Kopru se je prijavilo 43 udeležencev iz Slovenije in Poljske. Dijaki, študenti, razvijalci, programerji, vsi s strastjo in željo po pozitivnem učinku na svet, so iskali rešitve na izzive, ki jih je objavila Nasa na spletni strani hekatona.

Zmagala je ekipa Blue Ice (Eva Pincin, Ula Valentič, Alenka Skvarč, Luka Andolšek, Matija Gaspar), ki skozi kooperativno igro rešuje izzive globalnega segrevanja. Poleg prve nagrade so prejeli tudi nagrado občinstva.

Drugo mesto je zasedla skupina Koperchani Tribe (Nik Lisjak, Ivanka Jerman, Tina Štemberger, Mirt Hlaj, Sašo Vučič), ki je ustvarila aplikacijo, ki pomaga v primeru naravnih in drugih nesreč. Naloga obeh ekipe je sedaj posneti video, ki ga bodo v naslednjih dneh poslali na vesoljsko agencijo. Sledilo bo svetovno glasovanje za globalnega zmagovalca.

Hekaton je sicer hkrati potekal v 200 mestih po celem svetu. Dogodek temelji na sodelovalnem reševanju problemov, namen je izdelati odprtokodne rešitve za globalne izzive.

Hekatoni so tehnološki razvojni maratoni, namenjeni talentiranim prostovoljcem - razvijalcem, inženirjem, tehnologom, umetnikom in oblikovalcem. Odprti so za vsakogar, ki je osredotočen na razvoj realnih rešitev kot odgovor na globalne izzive. Hekaton je sestavni del večjega procesa določanja izzivov, ki se nanašajo na zemljo in vesolje.

Koper se je največjemu svetovnemu hekatonu prvič pridružil pred dvema letoma. Med več kot 25.000 udeleženci je v iskanju rešitev za boljši svet v Sloveniji v dveh letih sodelovalo 39 prijaviteljev, ki so predstavili deset projektov.