STAznanost
Medicina in zdravje

Majda Pajnkihar sprejeta v ameriško Akademijo zdravstvene nege

Washington, 5. novembra - Majdo Pajnkihar s fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru so v soboto kot eno od 20 tujcev iz celega sveta na letni konferenci v Washingtonu sprejeli v ameriško Akademijo zdravstvene nege. To je vodilna organizacija zdravstvene nege v ZDA in z 2500 člani ena največjih na svetu.

ZDA, Washington. Majda Pajnkihar s fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru je bila kot ena od 20 tujcev iz celega sveta na letni konferenci v Washingtonu sprejeta v ameriško Akademijo zdravstvene nege. Foto: STA

ZDA, Washington.
Majda Pajnkihar s fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru je bila kot ena od 20 tujcev iz celega sveta na letni konferenci v Washingtonu sprejeta v ameriško Akademijo zdravstvene nege.
Foto: STA

Glavno poslanstvo Akademije je razvoj zdravstvene nege in zdravstva, njeni člani pa so med vodilnimi v svetu na področjih izobraževanja, prakse in raziskovanja.

Med člani so voditelji univerz, predstavniki zveznih držav in zvezne vlade ZDA, direktorji bolnišnic, svetovalci za zdravstveno nego, raziskovalci in podjetniki.

Akademija sprejema člane, ki so posebej priznani zaradi izjemnih dosežkov na področju zdravstvene nege in zdravstva. Kar 90 odstotkov članov ima znanstvene doktorate. Glavni kriterij za izbiro članov sta bistven prispevek k zdravstveni negi in zdravstvu ter povabilo dveh članov.

Majda Pajnkihar je dekanica in redna profesorica Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru in vodja Inštituta za zdravstveno nego. Je prva medicinska sestra v Sloveniji, ki je pridobila doktorat iz zdravstvene nege. Magistrirala je iz organizacijskih ved na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru, doktorat iz zdravstvene nege pa je pridobila na Univerzi Manchester (Velika Britanija).

V času njenega vodenja je zdravstvena fakulteta v Mariboru akreditirala prvi doktorski študijski program zdravstvene nege v Sloveniji, v katerem sodelujejo številni priznani profesorji in raziskovalci iz tujih univerz.

Pajnkiharjeva je ena od treh ustanovnih partnerjev mednarodne skupine Understanding Development Issues in Nurse Educator Careers (UDINE C), ki povezuje profesorje, zdravstvene profesionalce in promovira raziskovanje, izobraževanje in veščine v zdravstveni negi po različnih evropskih državah, ZDA in Rusiji.

Prav tako je tudi gostujoča profesorica in učiteljica na tujih univerzah ter avtorica znanstvenih člankov v številnih domačih in tujih strokovnih publikacijah in članica prestižne Sigma Theta Tau International society.

Članstvo v Ameriški akademiji zdravstvene nege omogoča sodelovanje in povezovanje s priznanimi ameriškimi in svetovnimi izobraževalnimi, raziskovalnimi in zdravstvenimi institucijami ter prenos znanja in izkušenj.