STAznanost

V Ljubljani prvi vseslovenski strokovno-znanstveni posvet ob mednarodnem dnevu radiologije

Ljubljana, 8. novembra - Na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani bo danes potekal prvi vseslovenski strokovno-znanstveni posvet ob mednarodnem dnevu radiologije in radiološke tehnologije, s katerim vsako leto obeležujejo obletnico odkritja rentgenskega sevanja. Tema dogodka, na katerem pričakujejo več kot 200 udeležencev, so radiološki posegi na srcu.

V okviru posveta se bo zvrstilo osem tematskih sklopov na temo različnih načinov diagnostike in zdravljenja srca, razbijali pa bodo tudi mite o uporabi sevanja. Svoje znanje bodo na dogodku delili vodilni predstavniki radiologije, radiološke tehnologije, medicinske fizike in ministrstva za zdravje.

Kot so za STA povedali organizatorji konference, mednarodni dan radiologije in radiološke tehnologije praznujejo, da bi spletli tesnejše povezave med radiologi, radiološkimi inženirji in medicinskimi fiziki. Te tri strokovne skupine namreč po navedbah organizatorjev omogočajo varno in kakovostno diagnostično slikanje v slovenskem prostoru.

"S skupnim nastopom 8. novembra želimo v širši javnosti okrepiti osveščenost o pomenu radiološke obravnave pri uspešni preventivi in zdravljenju ter o vlogi posameznih profilov pri tem delu," so še navedli.

Strokovno-znanstveni posvet organizirajo Oddelek za radiološko tehnologijo Zdravstvene fakultete v Ljubljani, Društvo radioloških inženirjev Slovenije, Zbornica radioloških inženirjev Slovenije, Združenje radiologov Slovenije, Klinični inštitut za radiologijo UKC Ljubljana in Študentski svet Zdravstvene fakultete.

Posvet bo potekal v četrtek z začetkom ob 16. uri, v predavalnici P18 na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani.

Tema posveta sledi letošnji temi mednarodnega dne radiologije in radiološke tehnologije, ki jo je določilo Evropsko radiološko združenje skupaj s partnerji.

Mednarodni dan radiologije na svetovnem ravni letos poteka že šestič in je nastal na pobudo evropske in ameriške strokovne organizacije na področju radiologije in radiološke tehnologije.