STAznanost

UKC Ljubljana z objavo na temo zdravljenja bolnikov s kardiogenim šokom

Ljubljana, 6. novembra - Sodelavci kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino interne klinike UKC Ljubljana so sodelovali pri doslej največji raziskavi pri bolnikih s srčnim infarktom in posledičnim kardiogenim šokom. Rezultate študije so objavili v eni najprestižnejših znanstvenih revij na področju medicine, New England Journal of Medicine, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Raziskava je potekala v več kot 80 bolnišnicah iz enajstih evropskih držav, v obdobju med aprilom 2013 in aprilom 2017 pa je bilo vanjo vključenih 706 bolnikov. K izvedbi je pomembno prispeval tudi klinični oddelek za intenzivno interno medicino interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je bil med desetimi centri z največ vključenimi bolniki.

Raziskava je odgovorila na vprašanje, kateri je najučinkovitejši način zdravljenja bolnikov, ki so zaradi infarkta srčne mišice razvili kardiogeni šok. Ugotovitve so predstavili v reviji New England Journal of Medicine, med avtorji objave pa sta tudi Marko Noč in Tomaž Goslar s kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino interne klinike UKC Ljubljana.

Kot so pojasnili v UKC Ljubljana, je kardiogeni šok bolezensko stanje, ko srce ne uspe prečrpati dovolj krvi, da bi zadovoljilo potrebe organov, ki posledično zaradi pomanjkanja kisika začnejo postopno odmirati.

Med razlogi za kardiogeni šok so lahko vnetje srčne mišice, bolezen srčnih zaklopk, najpogostejši vzrok pa je infarkt srčne mišice, pri katerem pride do odmrtja dela srčne mišice zaradi zaprte venčne arterije.

Kljub napredku medicine po navedbah UKC Ljubljana v zadnjih letih še vedno umre med 40 in 50 odstotkov bolnikov, ki ob infarktu srčne mišice razvijejo kardiogeni šok. Take bolnike zdravijo s čim prejšnjim odprtjem zaprte venčne arterije.

Rezultati raziskave so pokazali, da imajo bolniki s kardiogenim šokom zaradi infarkta srčne mišice, ki jim ob sprejemu v bolnišnico razširijo le zaprto venčno arterijo, tudi po enem letu boljše preživetje od bolnikov, pri katerih takoj ob sprejemu v bolnišnico poskušajo razširiti vse zožene ali zaprte venčne arterije.

Rezultati raziskave potrjujejo že lani decembra objavljene podatke o boljšem enomesečnem preživetju, ki so bili prav tako objavljeni v reviji New England Journal of Medicine, so še zapisali v UKC Ljubljana.

Raziskavo je financirala Evropska unija v okviru Sedmega okvirnega programa za raziskave in tehnološki razvoj.