STAznanost
Humanistika in družboslovje

Nevroznanost in pravo za uvod v novo sezono Sinapsinih seminarskih dogodkov

Ljubljana, 8. novembra - Z dogodkom na temo povezovanja nevroznanosti in prava se danes začenja nova sezona seminarskih dogodkov, ki jih organizira slovensko društvo za nevroznanost Sinapsa. Gosta prvega dogodka letošnje sezone bosta predavatelj na Pravni fakulteti v Ljubljani Miha Hafner ter filozof in kognitivni znanstvenik, ki predava na študijskem programu Kognitivna znanost, Toma Strle.

Na dogodku, ki bo potekal v obliki pogovora in razprave s poslušalci, bodo med drugim spregovorili o tem, kako nevroznanost spreminja koncepte prava, kot sta odgovornost in svobodna volja. Spraševali se bodo, kako lahko nevroznanstvena spoznanja osvetlijo procese odločanja v pravnih postopkih ter ali lahko nevroznanstvene metode ponudijo dokaze, uporabne na sodišču, in nove vpoglede v obravnavo prestopnikov.

Prvi govorec bo predavatelj na Pravni fakulteti v Ljubljani Miha Hafner, ki se ukvarja s povezovanjem nevroznanosti, psihiatrije in psihologije s kazenskim pravom in kriminologijo. Drugi govorec pa bo filozof in kognitivni znanstvenik Toma Strle, ki predava na študijskem programu Kognitivna znanost, ukvarja pa se z odločanjem, zavestjo, nevropravom in nevroetiko.

SiNAPSINi nevroznanstveni seminarji so redna strokovna srečanja, na katerih svoje delo predstavljajo že uveljavljeni strokovnjaki, na kratko pa o aktualnih raziskavah spregovorijo tudi raziskovalci, ki so znanstveno pot začeli šele pred kratkim.

Seminarji ponujajo preglede zanimivih raziskovalnih področij, predstavljajo aktualne nevroznanstvene dosežke iz Slovenije in tujine ter odpirajo vpogled v tekoče raziskovalne projekte v Sloveniji. Namenjeni so širši zainteresirani strokovni javnosti in spodbujanju novih sodelovanj.

Prvi seminarski dogodek letošnje sezone bo potekal danes ob 18. uri v avditoriju Moderne galerije.