STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na NIB podelili devete nagrade in priznanja Miroslava Zeia

Ljubljana, 7. novembra - Na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) so ob 58. letnici delovanja inštituta podelili devete nagrade in priznanja Miroslava Zeia. Nagrado za življenjsko delo je prejel Andrej Blejec, nagrado za izjemne dosežke sta prejela Matjaž Hren in Klemen Zupančič, nagrado za izjemno doktorsko delo pa Barbara Breznik in Matjaž Novak.

Ljubljana. Prejemnik nagrade Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti NIB za leto 2018 Matjaž Hren. Foto: NIB

Ljubljana.
Prejemnik nagrade Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti NIB za leto 2018 Matjaž Hren.
Foto: NIB

Ljubljana. Podjetje Biosistemika. Foto: NIB

Ljubljana.
Podjetje Biosistemika.
Foto: NIB

Ljubljana. Prejemnca nagrade za izjemno doktorsko delo na področju dejavnosti NIB Barbara Breznik. Foto: NIB

Ljubljana.
Prejemnca nagrade za izjemno doktorsko delo na področju dejavnosti NIB Barbara Breznik.
Foto: NIB

Ljubljana. Prejemnik nagrade za izjemno doktorsko delo na področju dejavnosti NIB Matjaž Novak. Foto: NIB

Ljubljana.
Prejemnik nagrade za izjemno doktorsko delo na področju dejavnosti NIB Matjaž Novak.
Foto: NIB

Ljubljana. Prejemnik nagrade Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti NIB za leto 2018 Klemen Zupančič. Foto: NIB

Ljubljana.
Prejemnik nagrade Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti NIB za leto 2018 Klemen Zupančič.
Foto: NIB

Ljubljana. Prejemnik velike nagrade Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti NIB za leto 2018 Andrej Blejec. Foto: NIB

Ljubljana.
Prejemnik velike nagrade Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti NIB za leto 2018 Andrej Blejec.
Foto: NIB

Kot so sporočili z inštituta, so nagrade in priznanja, poimenovana po Miroslavu Zeiu, ki je bil eden od ustanoviteljev inštituta, podelili posameznikom za njihove izjemne dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav ved o življenju ter uresničevanja vizij in poslanstva NIB.

Nagrado Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti NIB za leto 2018 je prejel Andrej Blejec, matematik in biostatistik ter pionir interdisciplinarnega raziskovanja.

Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, je Blejec vrhunski znanstvenik in raziskovalec na področju biostatistike z izjemno odmevno bibliografijo. Ta obsega 64 izvirnih in preglednih znanstvenih člankov, ki so bili citirani več kot 1600-krat. Je član uredniških odborov revij s področja biostatistike. Vsako leto organizira tudi mednarodno konferenco Applied statistics, ki je vedno zelo obiskana.

V vsej svoji raziskovalni karieri je interdisciplinarno povezoval statistiko z vedami o življenju in pri tem sodeloval z raziskovalnimi skupinami s področij ekologije, agronomije, biologije raka in v zadnjih letih vse povezal na ravni sistemske biologije. Odlikuje ga tudi izjemna pedagoška kariera in priljubljenost med študenti na vseh ravneh študija. Pedagoško pa je bil uveljavljen tudi v mednarodnem prostoru.

Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti NIB za leto 2018 sta prejela Matjaž Hren in Klemen Zupančič, raziskovalca in podjetnika, ki sta svojo kariero začela kot mlada raziskovalca na Nacionalnem inštitutu za biologijo.

Hren in Zupančič sta pred osmimi leti predstavljala jedro za izgradnjo spin-out podjetja NIB Biosistemika, ki je hitro preraslo v mednarodno prepoznavno podjetje na področju razvoja programske opreme za številne laboratorije v Evropi in ZDA. To je v zadnjih dveh letih zraslo v mešano družbo v skupni lasti skupaj z enim vodilnih podjetij za izdelavo laboratorijskih instrumentov in opreme Gilson. Danes je v Biosistemiki zaposlenih 30 ljudi, od katerih jih veliko prihaja prav z NIB, s katerim podjetje tudi aktivno sodeluje na področju raziskav.

Nagrado za izjemno doktorsko delo na področju dejavnosti NIB za leto 2018 pa so podelili Barbari Breznik in Matjažu Novaku.

Breznikova je v okviru invazije možganskega tumorja glioblastoma proučevala proteaze, mikrookolje in matične celice. Raziskava je imela toliko zanimivih rezultatov, da jih je Barbara v soavtorstvu objavila kar v devetih znanstvenih člankih, poleg teh pa je soavtorica še pri dveh.

Novak pa je v svoji nalogi proučeval pomen genotoksičnosti citostatikov za vodno okolje in ljudi. Svoje ugotovitve je predstavil v sedmih člankih, med njimi tudi enem, ki je po kategorizaciji SICRIS uvrščen v kategorijo A'', poleg tega je soavtor še pri štirih člankih.

Na prireditvi so prejeli priznanja Nacionalnega inštituta za biologijo tudi vsi mladi sodelavci NIB, ki so v obdobju od 1. oktobra 2017 do 30. septembra 2018 pridobili doktorske nazive.