STAznanost

Hiša eksperimentov obeležuje mednarodni dan centrov znanosti s Hišpotjo

Ljubljana, 9. novembra - Ob mednarodnem dnevu centrov znanosti, ki ga obeležujemo 10. novembra, je Hiša eksperimentov pripravila številne aktivnosti pod skupnim imenom Hišpot. Že danes se v hiši in izven nje od 10. do 20. ure lahko na sedemnajstih različnih postajah obiskovalci prepuščajo radovednosti.

"Skupaj bomo na ta dan ustvarili prostor sproščenega dialoga, učenja na lastnih napakah in kritičnega razmišljanja," je v sporočilu za javnost navedel ustanovitelj in vodja Hiše eksperimentov Miha Kos. Na Prešernovem trgu tako od 10. do 20. uro poteka znanstveno kreativna-interaktivna delavnica Znanstveni Krneki, ki temelji na principu učenja z eksperimentiranjem.

Letos so se pri oblikovanju aktivnosti še posebej osredotočili na promocijo ciljev trajnostnega razvoja. Na krožni poti med Hišo eksperimentov, Prešernovim trgom, Stritarjevo in Petkovškovim nabrežjem so tako postavili 17 točk, na katerih so izpostavili posamezen cilj trajnostnega razvoja.

Ob tem bodo obiskovalci prejeli tudi knjižico, v katero bodo po vsaki opravljeni nalogi prejeli tudi nalepko cilja posamezne postaje.

V Hiši eksperimentov pa se v okviru maratona dogodivščin odvijajo znanstvene dogodivščine - znanstveni šovi, kot so barvologija, svetlobologija, vsi enaki - vsi različni, balonologija, zobologija, spominologija, težiščelogija in zvokologija - vse do 20. ure.

Hišpot se je sicer začela v Hiši eksperimentov in nadaljevala po Trubarjevi cesti do Prešernovega trga, nato pa zavila nazaj do hiše po Petkovškovem nabrežju. Na poti so posamezne postaje, ki so namenjene raziskovanju. V ta namen so prostor odstopili številni lokali.

Dogodek je tako kot center znanosti Hiša eksperimentov namenjen vsem, ki si upajo biti radovedni, priznati, da še marsičesa ne vedo in uživati v osebni rasti. Za vstop v hišo na dan Hišpoti je treba odšteti dva evra, ostali dogodki so brezplačni.

Mednarodni dan centrov in muzejev znanosti je sicer skupno delo organizacije Unesco, Mednarodnega muzejskega sveta, Združenja centrov znanosti in tehnologije ter osrednjih centrov znanosti po vsem svetu.