STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na Fakulteti za elektrotehniko odpirajo Center za sodelujočo robotiko

Ljubljana, 9. novembra - Na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani bodo odprli nov Center za sodelujočo robotiko, ki bo vzpostavljen v okviru fakultetnega Laboratorija za robotiko (Robolab). Center bo svoja vrata odprl 20. novembra, v času tradicionalnega evropskega tedna robotike, ki bo v številnih evropskih državah potekal med 16. in 25. novembrom.

Center, v katerega so vpeti strokovnjaki s področja robotike v slovenskem področju, vodi pa ga Marko Munih, pokriva najnovejše tehnologije s področja robotike. Na enem mestu združuje znanje o interakciji človeka in robota, vodenju robotov v stiku z okolico, senzorni integraciji, obogateni resničnosti in prenosu tehnologij v industrijsko okolje, so za STA povedali na fakulteti.

Center predstavlja prvi kontakt tako za podjetja, ki želijo sodelujočo robotiko vpeljati v svoj proizvodni proces, kot tudi za sistemske integratorje, ki potrebujejo specifično znanje za uspešno izvedbo aplikacije.

Nudil bo možnost izobraževanja kadra na področju tehnologij sodelujoče robotike, izdelave testnih študij uporabe sodelujočih robotov, izvedbe aplikacij in raziskav s področja interakcije med človekom in robotom, analizo ocene tveganja in svetovanju pri vpeljavi varnostnih konceptov.

Hkrati pa center predstavlja tudi priložnost za uporabnike, da testirajo koncepte svojih aplikacij na različnih sodelujočih robotih ter se na podlagi testiranj odločijo za najbolj optimalno rešitev, so zapisali na fakulteti.

Del sredstev za nakup opreme v vrednosti približno četrt milijona evrov je laboratorij pridobil na javnem razpisu za sofinanciranje nakupov raziskovalne opreme (agencija za raziskovalno dejavnost), del sredstev so prispevala podjetja Kolektor, TPV, in RLS merilna tehnika, del pa je bilo lastnih sredstev. Dodatno je Centru za sodelujočo robotiko na voljo tudi ostala oprema Laboratorija za robotiko.

Odprtje laboratorija bodo na fakulteti obeležili s spremljevalnim programom. Ta se bo začel z okroglo mizo na temo Sodelujoči roboti v industriji, na kateri bodo sodelovali pomembni predstavniki podjetij, ki uporabljajo ali vpeljujejo sodelujoče robote v industrijske procese.

Udeležence bosta v nadaljevanju pozdravila predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajd ter dekan fakultete Gregor Dolina. Sledili bosta predavanji na temo sodelujočih robotov in predstavitev knjige Robotics ter predstavitev centra in prikaz njegove dejavnosti.

Dogodek bo potekal v času evropskega tedna robotike, ki ga bodo med 16. in 25. novembrom obeležili v številnih evropskih državah. Namen tedna je promocija robotike in predstavitev dosežkov s področja robotike v posameznih državah.