STAznanost
Humanistika in družboslovje

Mariborska specializantka onkologije dosegla največ točk med kandidati z vsega sveta

Maribor, 17. novembra - Specializantka na oddelku za onkologijo UKC Maribor Nina Fokter Dovnik je na kongresu v Münchnu prejela posebno priznanje Evropskega združenja za internistično onkologijo (ESMO). Na specialističnem izpitu iz internistične onkologije je namreč dosegla največje možno in hkrati najvišje število točk med 360 kandidati iz vsega sveta.

V Sloveniji in Švici je opravljen tovrstni izpit pogoj za opravljanje specializacije na področju internistične onkologije. "Vsako leto izpit opravljajo predstavniki vseh držav po svetu, saj visok rezultat velja kot merilo osvojenega znanja navedenega področja na primerljivem mednarodnem nivoju," so v sporočilu za javnost izpostavili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.

Posebno priznanje je na kongresu ESMO, ki je potekal konec oktobra, poleg mariborske specializantke internistične onkologije Nine Fokter Dovnik prejela le še Gaelle Rhyner Agocs, ki je izpit opravljala v Švici.

"Ta rezultat je zame veliko priznanje, še posebej glede na odrekanja, ki jih je terjal," je povedala Fokter Dovnikova.

Spomnila je, da slovenski specializanti na tem izpitu, ki se opravlja enkrat letno na različnih lokacijah po svetu, pogosto dosegajo dober uspeh, kar dokazuje visoko raven znanja slovenskih strokovnjakov na tem področju. "Na splošno smo slovenski specializanti običajno v vrhu," je dodala.

Na podlagi priznanja ESMO je prejela štipendijo za dodatno izobraževanje v tujini. "To je vendarle mednarodna, relativno odmevna zadeva, ki ti odpre določena vrata," je še dejala.

Pred štirimi leti je posebno priznanje omenjenega združenja prejela onkologinja Urška Bokal. Tako kot Fokter Dovnikova je izpit opravljala v Madridu.