STAznanost

Na SAZU sklenili praznovanje 80. obletnice delovanja

Ljubljana, 14. novembra - Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) v letošnjem letu praznuje 80-letnico. Visok jubilej so obeležili s številnimi slovesnostmi, ki so se sklenile v ponedeljek s slavnostno skupščino. Na isti dan so se leta 1938 prvič uradno sestali ustanovni člani akademije.

Kot so zapisali na spletni strani SAZU, se je slavnostna skupščina začela ob 11. uri, prav tako kot ustanovna skupščina pred 80 leti. Na slavnostni skupščini je poleg predsednika SAZU Tadeja Bajda nastopil še dopisni član SAZU Jože (Joseph) Straus s predavanjem Pravni red na prepihu - Evropa na pragu 100. obletnice versajske mirovne pogodbe.

Straus se je za to temo odločil zaradi razmer v svetu v letu 2018 in zaradi skrbi glede miru v Evropi sto let po koncu prve svetovne vojne in sto let po tem, ko je prva slovenska vlada prevzela upravljanje slovenskega ozemlja in s tem končala 500 let vladavine habsburške monarhije.

Praznovanje jubilejne 80. obletnice so sicer na SAZU začeli že aprila z razstavo v Narodni galeriji, ki je v tem letu obhajala stoletnico. V galeriji so bila od 11. aprila do 3. junija na ogled najkakovostnejša dela slovenskih akademskih likovnih umetnikov.

Praznovanje so nadaljevali 6. novembra s predavanjem Željka Oseta, avtorja dveh knjig o zgodovini akademije, ki je spregovoril o akademijskih prelomnicah. Nekaj dni pred uradno obletnico, 8. novembra, pa so v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju odprli tudi razstavo grafik iz zbirke SAZU. Ob tej priložnosti je izšla tudi knjiga Drzne ptice sanj, ki združuje poezijo in grafike akademijskih članov.

Ob okrogli obletnici SAZU je izšel tudi Biografski zbornik SAZU pokojnih članov, ki predstavlja nadaljevanje zbornika ob akademijski 75-letnici, posvečenega živim članom. Izšla je tudi Bibliografija publikacij SAZU 1991-2015 z 843 izdanimi publikacijami in skoraj 3400 navedenimi avtorji.

Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) je najvišja nacionalna znanstvena in umetnostna ustanova. Združuje znanstvenike in umetnike, ki so bili izvoljeni med njene člane zaradi posebnih dosežkov v znanosti in umetnosti. Njeno delovanje ureja zakon o Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.

Potem ko smo leta 1919 dobili Univerzo v Ljubljani, je Znanstveno društvo za humanistične vede ob pomoči drugih ustanov, zlasti Slovenske matice, Narodne galerije in društva Pravnik, začelo priprave za ustanovitev Akademije in jih je leta 1938 kronalo z uspehom.

Akademija ima danes pogodbe o znanstvenem sodelovanju podpisane s štiridesetimi evropskimi akademijami znanosti in umetnosti ter je vključena v najvidnejša mednarodna znanstvena telesa, še piše na spletni strani SAZU.