STAznanost

Nasa želi v 25 letih poslati ljudi na Mars

Washington, 14. novembra - Preden bodo astronavti v prihodnosti stopili na Mars, znanstvenike čaka vrsta izzivov - od smrtonosnega sevanja v vesolju in možnosti izgube vida do atrofije kosti, so opozorili strokovnjaki ameriške vesoljske agencije Nasa. V Nasi menijo, da bi lahko v 25 letih poslali človeka na rdeči planet - kljub velikim tehnološkim in medicinskim oviram.

Bivši Nasin astronavt Tom Jones, ki je sodeloval v štirih misijah v vesolje, je dejal, da bodo za odpravo teh težav ob trenutnem proračunu potrebovali približno 25 let. "Na določenih ključnih tehnologijah moramo začeti delati zdaj," je dejal.

Mars, ki je od Zemlje povprečno oddaljen okoli 225 milijonov kilometrov, za znanstvenike predstavlja veliko večji izziv kot misije na Luno. Z današnjo raketno tehnologijo bi astronavti do tja potrebovali do devet mesecev in, kot opozarjajo v Nasi, bi bil telesni davek tako dolgotrajnega lebdenja v breztežnostnem stanju velik.

Znanstveniki domnevajo, da bi daljše bivanje v breztežnostnem stanju povzročilo nepovratne spremembe v žilah v mrežnici, kar bi lahko privedlo do poslabšanja vida. Poleg tega skelet v breztežnostnem stanju začne izločati kalcij, masa kosti pa se zmanjša.

Mars ima le tretjino Zemljine težnosti in znanstveniki ne vedo, kako bi to dejstvo vplivalo na astronavte med enoletno misijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ena od možnosti, kako zmanjšati vpliv na človeško telo, je dramatično skrajšanje časa potovanja do Marsa. Jones se je zavzel za jedrski pogonski sistem, ki bi hkrati proizvajal električno energijo. "Če začnemo zdaj, bi lahko v 25 letih imeli tehnologije, ki bi nam pomagale in nas ščitile na teh dolgih potovanjih," je dejal.

Z današnjo tehnologijo bi potovanje v eno smer trajalo tako dolgo, da bi astronavt prejel enako količino sevanja, kot bi jo sicer med celotno kariero. "Nimamo še rešitve za zaščito pred kozmičnimi žarki in sončevimi izbruhi, ki bi jim bili izpostavljeni med potovanjem," je dejal Jones.

Strokovnjaki so pripravili seznam tehnologij, ki jih morajo razviti čim hitreje, med drugim vesoljsko plovilo, ki bo prestalo težaven vstop v Marsovo atmosfero ter pristalo dovolj mehko, hkrati pa bo zmožno posadko vrniti na Zemljo.

Nasa veliko pričakuje od robotskega plovila InSight, ki ga je proti rdečemu planetu poslala maja in bo tam pristalo 26. novembra. Cilj 993 milijonov dolarjev vrednega projekta je zbrati čim več podatkov o notranjosti Marsa.