STAznanost

Pod ledeno površino Grenlandije odkrili krater večji od Pariza

Stockholm, 15. novembra - Pod ledeno površino Grenlandije so odkrili ogromen krater, ki ga je za seboj pustil udarec meteorita pred več kot 12.000 leti. S svojim premerom 31 kilometrov je večji od francoske prestolnice Pariz in se je tako uvrstil med 25 največjih udarnih kraterjev na Zemlji, je razvidno iz v sredo objavljene raziskave v znanstveni reviji Science Advances.

Znanstveniki domnevajo, da je krater, ki se nahaja skoraj kilometer pod ledeno skorjo, ustvaril meteorit s premerom enega kilometra, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Prvič so ga odkrili julija leta 2015, ko so znanstveniki preiskovali nov topografski zemljevid pod ledenim površjem otoka. "Krater je izredno dobro ohranjen in to je presenetljivo, ker so ledeniki običajno zelo učinkoviti v eroziji in bi lahko hitro uničili sledi trka," je ocenil danski profesor Kurt H. Kjaer.

Točne starosti kraterja še niso določili, a je verjetno nastal pred manj kot tremi milijoni let, a je zagotovo starejši od 12.000 let. Torej naj bi nastal nekje ob koncu ledene dobe.

To je prvi krater takšne vrste, ki so ga odkrili na Grenlandiji ali pod katerokoli od ledenih površin na Zemlji. Zaradi velikosti in moči udarca domnevajo, da je imel trk širši vpliv v regiji in morda celo po celem svetu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.