STAznanost

Podjetje SpaceX dobilo pogodbo za namestitev 12.000 satelitov v zemeljski orbiti

Washington, 16. novembra - Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) je zasebnemu vesoljskemu podjetju SpaceX izdala dovoljenje, da v zemeljsko odobrila pošlje 7518 satelitov, že prej pa mu jih je odobrila 4425. Vseh 12.000 satelitov bo namenjenih izboljšanju dostopa do brezžičnega interneta na Zemlji po letu 2020.

SpaceX doslej v vesolje ni poslal še nobenega satelita z omenjenega seznama. Podjetje razvpitega lastnika podjetja za izdelavo električnih avtomobilov Tesla Elon Musk ima na voljo pol leta, da polovico kontingenta pošlje v orbito in devet let, da sestavi delujoče omrežje.

Večina satelitov bo okrog Zemlje krožila na višini med 335 do 346 kilometrov. Torej pod Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), ki kroži na višini okrog 400 kilometrov, da ne bo kaj narobe, predvsem pa zaradi tega, da se skrajša čas za pot komunikacijskih signalov med zemljo in sateliti.

FCC je dala zeleno luč za satelite tudi drugim podjetjem. Kepler je po poročanju tiskovne agencije AFP dobil dovoljenje za 140, Telesat 117 in LeoSat za 78 satelitov.

Odkar so Sovjeti leta 1957 v zemeljsko orbito izstrelila sputnika, je človeštvo po podatkih Urada za vesoljske zadeve ZN poslalo gor več kot 8000 raznih objektov. Od tega jih je operativnih morda le še četrtina, ostalo pa kroži okrog zemlje kot vesoljski odpad.