STAznanost

Vabljeno predavanje slovenskega jedrskega strokovnjaka na srečanju American Nuclear Society

Ljubljana, 20. novembra - Raziskovalec Instituta Jožef Stefan in predavatelj na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani Iztok Tiselj je kot prvi slovenski jedrski strokovnjak imel vabljeno predavanje na zimskem srečanju društva jedrskih strokovnjakov v ZDA (American Nuclear Society). Tiselj je predaval na temo fizikalnih modelov in numeričnih metod v jedrski termohidravliki.

Tema predavanja so bili najnatančnejši fizikalni modeli in najnatančnejše numerične metode, ki jih danes uporabljamo za simulacije turbulentnih tokov.

Soavtorja sta Cedric Flageul, sodelavec raziskovalne divizije francoskega energetskega velikana EDF (Electricite de France), ki je v Odseku za reaktorsko tehniko opravil podoktorsko usposabljanje, in doktorski študent Jure Oder.

Poudarek predavanja je bil na uporabi omenjenih modelov in metod v jedrski termohidravliki. Izjemna natančnost omenjenih modelov zahteva tudi veliko računske moči, zato je njihova uporaba v industriji danes še zelo redka.

Omenjene raziskave spadajo na področje raziskovalnega projekta, ki so ga letos začeli na Odseku za reaktorsko tehniko IJS. V projektu bodo z omenjenimi računskimi metodami in eksperimenti natančno napovedali prenos toplote v obročasti geometriji. Tri četrtine sredstev za projekt prispeva agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS), četrtino pa Nuklearna elektrarna Krško.