STAznanost

Podnebno poročilo ameriških znanstvenikov poudarja, da so podnebne spremembe posledica človekovih dejavnosti

Washington, 24. novembra - 300 vodilnih ameriških znanstvenikov in še 700 predstavnikov iz 13 agencij ameriške zvezne vlade je v svoji zadnji nacionalni podnebni oceni nedvoumno ugotovilo, da so podnebne spremembe 90-odstotno posledica človekovih dejavnosti. Poročilo so ameriške oblasti objavile na črni petek.

"Enostavno ni nobene druge kredibilne razlage za to, kar se dogaja," navaja poročilo, ki predstavlja škodo in posledice segrevanja ozračja za ameriške lokalne skupnosti in ekonomijo.

Poročilo je za Američane drugačno zato, ker ni "abstraktno" z opisovanjem posledic za majhne otoške države, ki počasi izginjajo zaradi višanja morske gladine, ampak naravnost pove, da se bodo morali Američani na primer iz Louisiane in Aljaske, ki živijo ob obali, čez nekaj desetletij preseliti, ker bodo pod sicer pod vodo.

Poročilo navaja, da se je 48 celinskih zveznih držav ZDA (razen Havajev in Aljaske) od leta 1900 segrelo za stopinjo Celzija, od tega večinoma v zadnjih nekaj desetletjih. Do konca stoletja se bodo segrele še za med 1,6 do 6,6 stopinje Celzija, kar je odvisno od nadaljnjih ukrepov ZDA.

Velik del Američanov na čelu z njihovim predsednikom Donaldom Trumpom še vedno ne verjame v realnost podnebnih sprememb oziroma verjame, a meni, da niso posledica človekovih dejavnosti. Skupaj z republikanci tišči glavo v pesek s trditvami, da bi bili ukrepi proti segrevanju ozračja predragi za ekonomijo.

Nacionalna podnebna ocena po drugi strani niza neprijetna dejstva, kot je to, da so podnebne spremembe v ZDA od leta 2015 povzročile za 400 milijard dolarjev gospodarske škode. Do konca stoletja bodo določeni gospodarski sektorji določenih zveznih držav trpeli na leto večje izgube kot pa znaša njihov letni BDP. Najbolj drago bo za obalna območja, kjer bodo cene nepremičnin zaradi dviganja gladine morja in visokih valov plime, krepko padle.

Poročilo sicer opozarja na stvari, ki so vidne tudi brez znanosti. Suho vreme je po ZDA v zadnjih 20 letih povečalo območja uničena s požari v naravi in Kalifornija je zadnje tedne doživela najhujšega v svoji zgodovini doslej. Trump je npr. državi grozil, da ji ne bo pomagal, ker ne odstranjuje listja po gozdovih.

Poročilo svari, da so ekstremni vremenski pojavi, kot so požari in orkani, pogostejši, dolgotrajnejši in imajo vse hujše posledice. Predstavljajo vse večje izzive za človekovo zdravje in kakovost življenja ter gospodarskim in naravnim sistemom, ki podpirajo človeka. Zaradi onesnaženega zraka je več srčnih bolezni in bolezni pljuč, več nalezljivih bolezni zaradi insektov, več smrti v času vročinskih valov in hujše so tudi alergije.

Trump je pred objavo poročila v četrtek ugotovil, da je bilo mrzlo in iz tega potegnil sklep, da ni segrevanja ozračja. "Brutalni in podaljšani udarec mraza lahko podre vse rekorde - kaj se je zgodilo z globalnim segrevanjem?", je tvitnil s tople Floride, kjer preživlja praznik zahvalni dan.

"Objava poročila o podnebju na črni petek je prozoren poskus Trumpove vlade, da bo šlo mimo skoraj neopaženo in bo vlada lahko nadaljevala svojo kampanjo, ne le zanikanja, ampak tudi zatiranja podnebne znanosti," je sporočil soavtor študije Andrew Light.