STAznanost

Na ekonomski fakulteti o ključnih izzivih poslovne informatike

Ljubljana, 26. novembra - Na ljubljanski ekonomski fakulteti bo v torek potekal Dan poslovne informatike, s katerim bodo obeležili 40. obletnico uvedbe študijskega programa poslovna informatika. Po štirih desetletjih bodo v osrednjem delu dogodka nekdanji študenti in profesorji ter drugi strokovnjaki razpravljali o ključnih izzivih informatike, predvsem na področju digitalizacije podjetij.

Kot uvod v razpravo bo služila raziskava, ki jo katedra za poslovno informatiko in logistiko na ekonomski fakulteti opravi vsakih nekaj let v luči pomembnejše vloge, ki jo je poslovna informatika pridobila v podjetjih v zadnjih letih.

Nazadnje so raziskavo opravili lani, primerjava s podobno raziskavo, katere rezultati so bili objavljeni v MIT Sloan Management Review, pa je razkrila, da slovenska podjetja v splošnem zaostajajo za podjetji iz najrazvitejših držav.

Po podatkih slovenske raziskave kar tretjina slovenskih podjetij nima nobene strategije na področju digitalizacije in pri tem sodeluje samo polovica predsednikov uprav ali direktorjev slovenskih podjetij, so sporočili z ekonomske fakultete.

Mojca Indihar Štemberger, predstojnica katedre za poslovno informatiko in logistiko ter vodja magistrskega študijskega programa poslovna informatika, svari, da se bo "hitrost sprememb v poslovnem okolju v prihodnosti še povečevala".

"Podjetja se bodo morala na to odzvati s fleksibilnostjo svojih procesov, h kateri lahko poslovni informatiki pomembno prispevajo. Glavni izziv za podjetja pa bo spreminjanje poslovnih modelov z inovativno uporabo digitalne tehnologije, za kar bo vsekakor pomembno partnerstvo med upravo in informatiki."

Na razpravi se bodo teh in drugih vprašanj med drugim dotaknili Tomaž Štolfa, soustanovitelj podjetja Layer, Tjaž Jelovčan iz Microsofta, Ana Petrovska iz Leka in Miha Valentinčič iz Petrola ter nekdanja profesorja, ki sta zaslužna za ustanovitev in razvoj poslovne informatike, Janez Grad in Andrej Kovačič.

V 40 letih obstoja se je študijska smer poslovna informatika iz izredno ozko usmerjenega področja informacijske tehnologije razvila v študij interdisciplinarnega področja, ki povezuje informacijsko tehnologijo s poslovnimi vedami, zlasti managementom, so še sporočili z ekonomske fakultete.