STAznanost

Na IJS predstavili znanstveno srečanje ESOF 2020

Ljubljana, 27. novembra - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) je v petek potekala predstavitev dogodka Euroscience Open Forum (ESOF) 2020, ki bo med 4. in 10. julijem 2020 potekal v Trstu. Gre za bienalni dogodek, ki so ga od leta 2004 gostile različne evropske države. Posebnost tržaškega dogodka pa je program proESOF, s katerim želijo povezati in vključiti celotno regijo.

Ljubljana, IJS. Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so predstavili Euroscience Open Forum (ESOF) 2020, ki bo med 4. in 10. julijem 2020 potekal v Trstu. Foto: STA

Ljubljana, IJS.
Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so predstavili Euroscience Open Forum (ESOF) 2020, ki bo med 4. in 10. julijem 2020 potekal v Trstu.
Foto: STA

EuroScience Open Forum (ESOF) je največje interdisciplinarno znanstveno srečanje v Evropi, ki je najbolj celostna predstavitev aktualnega znanstvenega raziskovanja in inovacij v Evropi, vsakič pa pritegne okrog 4500 udeležencev, med njimi 1000 mladih raziskovalcev iz cele Evrope in izven nje.

Predstavniki ESOF 2020 so Ljubljano obiskali v okviru spremljevalnega programa proESOF, ki bo potekal vse do julija 2020. Gre za serijo dogodkov, ki bo napovedovala in spremljala razvoj in priprave na ESOF 2020 v Trstu ter obeleževala znanost v tem delu Evrope. K oblikovanju dogodkov želijo organizatorji povabiti čim več držav Srednje in Vzhodne Evrope.

Kot je v uvodu predstavitvenega dogodka povedal direktor inštituta Jadran Lenarčič, je ESOF priložnost ne le za Slovenijo, temveč za celo regijo. Hkrati predstavlja priložnost za spoznanje, da je razdalja med Ljubljano in Trstom mnogo krajša, kot se zdi v naših glavah, ter da poglobimo sodelovanje med tema dvema mestoma.

Da Italija in Slovenija vse bolj razvijata sodelovanje na področju znanosti in tehnologije, je izpostavil italijanski veleposlanik v Ljubljani Paolo Trichilo. ESOF pa po njegovem mnenju predstavlja dodatno in dobro priložnost za okrepitev vezi in sodelovanja.

Po besedah koordinatorja lokalnega programskega odbora ESOF 2020 Bruna Della Vedove ProESOF predstavlja novost v običajnem formatu EuroScience ter vključuje številne regionalne in mednarodne dogodke, s katerimi ciljajo na večjo vključenost območja severovzhodne Italije ter držav Srednje in Vzhodne Evrope v ESOF 2020.

Doslej so po besedah Della Vedove prejeli že preko 100 predlogov za dogodke v okviru programa proESOF, od katerih jih več kot 50 naslavlja področje znanost državljanom. Zainteresirani lahko namreč predlagajo dogodke v različnih kategorijah, ki znanost povezujejo z državljani, gospodarstvom, politiko, komuniciranjem, ali pa se osredotočajo le na znanost.

Pomemben del ESOF je tudi festival Science in the city oziroma Znanost v mestu, ki z več kot sto dogodki mesto prireditelja in njegovo okolico poveže z znanostjo. Cilj organizatorjev je, da bi dogodek sočasno potekal tudi v drugih mestih Srednje in Vzhodne Evrope ter v mestih, ki so v preteklosti že gostila ESOF. Na ta način želijo po besedah Della Vedove pokazati, da je "ESOF mreža svetilnikov, z bogato dediščino preteklih dogodkov".

Bienalni dogodek ESOF, ki ga organizira neprofitna organizacija EuroScience, je posvečen znanstvenim raziskavam in inovacijam ter ponuja prostor za interakcije in diskusije za znanstvenike, inovatorje, ustvarjalce politik, podjetnike in splošne javnosti.

Dogodek vsaki dve leti poteka v izbranem evropskem mestu. Julija letos je dogodek potekal v francoskem Toulousu, leta 2020 pa ga bo pod geslom Znanost za svobodo, svoboda za znanost, gostil Trst.

Znanstveni program ESOF vključuje na stotine seminarjev, delavnic in razprav o najnovejših odkritjih v raziskavah, ki jih vodijo svetovno znani znanstveniki.

Zainteresirani se lahko k sodelovanju v programu preESOF prijavijo prek spletne platforme http://www.proesof2020.eu/CallProEsof, razpis za sodelovanje v konferenčnem programu pa bodo predvidoma odprli februarja 2019.