STAznanost

Vodja mreže FabLab v projektu #HiddenNoMore

Ljubljana, 27. novembra - Vodja mreže ustvarjalnih laboratorijev FabLab Emilija Stojmenova Duh je bila pred kratkim izbrana za sodelovanje v projektu #HiddenNoMore, ki se ga je udeležilo 50 izbranih žensk z vsega sveta, ki imajo vodilne položaje na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM). Srečanje predstavlja začetek sodelovanja ambicioznih, pametnih in uspešnih žensk na področju STEM s celega sveta.

null
null

Prodorna slovenska raziskovalka makedonskih korenin s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je pobudnica in koordinatorka nacionalne mreže ustvarjalnih laboratorijev FabLab, katerih cilj je spodbuditi več inovacij in prispevati k razvoju lokalnega gospodarstva. Zavzema se za to, da bi se več žensk odločilo za tehnične študije.

V ameriškem State Departmentu so Stojmenovo Duh povabili k sodelovanju v projektu #HiddenNoMore, ki se ga je udeležilo 50 žensk na vodilnih položaje na področju STEM.

Kot so pojasnili na fakulteti, gre za edini program institucije, na katerega se ne moreš prijaviti, temveč moraš biti izbran. Kandidatke za projekt #HiddenNoMore predlagajo ameriška veleposlaništva v državah po celem svetu, State Department pa izmed vseh predlogov izbere 50 najboljših.

Srečanje je trajalo tri tedne in je predstavljalo začetek sodelovanja ambicioznih, pametnih in uspešnih žensk na področju STEM s celega sveta.

Kot je dejala Stojmenova Duh, bo domov prinesla veliko dobrih praks, med drugim tudi prakso o interdisciplinarnem načinu učenja, o mentoriranju mladih, posebej žensk, na področju STEM, o povezovanju. "Z ostalimi udeleženkami smo že dogovorjeni o skupnih projektih, nekatere so na svetovni ravni, drugi na regionalni," je povedala strokovnjakinja.

Projekt je navdihnil film Skriti faktorji (angleško Hidden), posnet po resnični zgodbi o Nasinih znanstvenicah, ki so odigrale pomembno vlogo pri programu izstrelitve prvega Američana v vesolje.

Želja Stojmenove Duh je, da bi v sodelovanju z veleposlaništvom ZDA film predvajali tudi v Sloveniji. "Z ostalimi udeleženkami smo se dogovorili, da bomo posneli kratke filme o izzivih, s katerimi se soočamo v svojih državah, in bi po konca filma predvajali tudi ta video."

Projekt #HiddenNoMore je del programa International Leadership Program, ki ga financira State Department. V okviru programa potekajo projekti na različnih področjih, ki se jih vsako leto udeleži približno 5000 strokovnjakov s celega sveta.