STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na Kemijskem inštitutu Simpozij Janka Jamnika in predavanje Nobelove nagrajenke

Ljubljana, 27. novembra - Na Kemijskem inštitutu bo v četrtek potekal drugi Simpozij Janka Jamnika, na katerem se bodo predstavil mladi znanstveniki, dobitniki različnih nagrad in priznanj za svoja doktorska dela. Simpozij se bo nadaljeval s Preglovim kolokvijem, na katerem bodo gostili ugledno znanstvenico in Nobelovo nagrajenko za kemijo Ado Yonath.

Kot pojasnjuje direktor inštituta Gregor Anderluh, simpozij nosi ime Janka Jamnika, nekdanjega prvega moža inštituta, s čimer nadaljujejo Jamnikovo poslanstvo na področju posebne pozornosti pri delu z mladimi.

"To poslanstvo jemljemo izjemno odgovorno in resno, saj na Kemijskem inštitutu poleg ustvarjanja novih znanj in razvijanja slovenske industrije proaktivno skrbimo tudi za vzgojo mladih znanstvenic in znanstvenikov, ki bodo svoje kariere nadaljevali na različnih področjih slovenske družbe."

V okviru Simpozija Janka Jamnika se bodo predstavili mladi znanstveniki: Alen Vižintin, Andraž Krajnc, Aljoša Bolje, Miha Grilc, Jure Borišek, Tina Lebar in Tea Lenarčič. Mlade raziskovalce bo v imenu Mlade akademije nagovorila Urška Slapšak.

Simpozij se bo nadaljeval z znanstvenim predavanjem izraelske biokemičarke in kristalografinje Ade Yonath, ki je leta 2009 prejela Nobelovo nagrado za kemijo.

Znanstvenica je študirala na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu in doktorirala na Weizmann Institute of Science (WIS) v Izraelu ter se postdoktorsko izpopolnjevala na Massachusetts Institute of Technology v ZDA.

Leta 1971 je ustanovila prvi laboratorij za biološko kristalografijo v Izraelu, ki je bil skoraj desetletje edini v državi. Od takrat je profesorica in direktorica Kimmelmanovega centra za biomolekulske strukture na Weizmann Institute of Science (WIS).

Vzporedno je med leti 1980 in 2004 vodila raziskovalno enoto Max-Planck inštituta za strukturo ribosoma v Hamburgu v Nemčiji. Je članica več akademij po svetu, prejela je veliko nagrad in na več kot dvajsetih univerzah so ji podelili častne doktorate.

Po besedah vodje Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Romana Jerale se predavanje Yonathove zelo tesno povezuje z metodo krio-elektroske mikroskopije, ki doživlja v zadnjih letih revolucionaren razvoj na področju strukturne biologije.

"Razvoj strukturne biologije in pridobitev najsodobnejše opreme s tega področja je zato pomemben cilj, ki mu na inštitutu sledimo," je še povedal Jerala.