STAznanost

Sistem za čiščenje odpadkov v oceanu ima težave

San Francisco, 29. novembra - Sistem za čiščenje plastičnih odpadkov v morju, ki so ga sredi oktobra uspešno namestili v Tihem oceanu, se sooča s težavami. Plastika se namreč ujame v sistem, a ga precej hitro tudi zapusti. Zdaj skušajo ugotoviti razloge za to in poiskati rešitve.

Eden od razlogov, zakaj plastika zapušča sistem, bi lahko bil ta, da se sistem premika prepočasi oziroma da se plastični delci premikajo hitreje od sistema. Za ustrezno delovanje pa mora biti ravno obratno, piše na spletni strani nizozemske neprofitne organizacije The Ocean Cleanup.

Sistem bi lahko upočasnjevalo nihanje obeh koncev dveh 600 metrov dolgih plastičnih cevi, ki sta postavljeni v obliki črke U. Do nihanja prihaja zaradi sile vetra. To nihanje pa ima pri gibanju sistema ravno nasprotni učinek kot veter. Poleg tega je možno še, da to nihanje ustvarja rahlo valovanje, kar odnaša plastiko.

V preteklih testiranjih tega niso predvideli, tako da tudi niso imeli takojšnje rešitve. Odločili so se, da bodo hitrost sistema povečali tako, da bodo razpon postavitve razširili za med 60 in 70 metrov. S tem se bo namreč povečala površina, ki je izpostavljena vetru in valovom, ki poganjata sistem. Z razširitvijo pa se bo zmanjšal tudi upor, ki ga povzročata konca obeh cevi, saj ne bosta več naravnost v smeri gibanja sistema.

Razpon bodo razširili v več korakih, dokler ne bodo dosegli želenega učinka. Vendar pa bodo morali biti pri tem pazljivi, da ga ne bodo razširili preveč, saj bo to negativno vplivalo na zmožnost sistema pri hitrem obračanju, ko veter spremeni smer.

Ladja s tem sistemom je iz pristanišča v San Franciscu odplula v začetku septembra, pri čemer so jo najprej testirali na območju približno 350 navtičnih milj zahodno od ameriške obale. Nato se je odpravila proti plavajočemu otoku plastičnih odpadkov, imenovanem tudi velika pacifiška zaplata odpadkov, ki je približno 1300 navtičnih milj zahodno od obale. Tam so sistem uspešno namestili sredi oktobra.

Sistem je sestavljen iz dveh 600 metrov dolgih plastičnih cevi, napolnjenih z zrakom. Pod cevmi je ponjava, ki sega tri metre globoko. Na Tihi ocean so poslali prvega od skupno petih sistemov projekta The Ocean Cleanup.

Otok odpadkov se razteza že na 1,6 milijona kvadratnih kilometrih in se še povečuje. Znanstveniki so ugotovili, da je v oceanskem smetišču več kot 1800 milijard kosov plastike, ki ogrožajo življenje v morju.