STAznanost
Medicina in zdravje

Razvili umetno posteljico za boljše razumevanje težav med nosečnostjo

London, 1. decembra - Britanski znanstveniki so razvili umetno posteljico v zelo zgodnjem stadiju razvoja, kar bi lahko prispevalo k boljšemu razumevanju težav v nosečnosti.

Posteljica je prvi organ, ki se razvije ob spočetju, a se o njem najmanj ve, je povedala ena od avtoric študije Ashley Moffett. "Zagotavlja vse funkcije za dojenčka v maternici, ga varuje ter izloča hormone in proteine. Če katera od teh funkcij ne deluje, nosečnost ne bo uspela," je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Nepravilno delovanje posteljice oziroma placente lahko povzroči hude težave, kot sta preeklampsija in spontani splav, je povedala glavna avtorica študije, objavljene v znanstveni reviji Nature, Margherita Turco.

"Vendar je naše poznavanje tega pomembnega organa zelo omejeno, saj nimamo ustreznih eksperimentalnih modelov," je dodala. Doslej so večinoma uporabljali modele živalskih posteljic, vendar se te preveč razlikujejo od človeških.

Znanstveniki z univerze v Cambridgeu so zdaj v laboratoriju razvili miniaturni model človeške posteljice. To so storili z izolacijo celic iz membrane trofoblast, ki zagotavlja hranila zarodku in omogoča, da se posteljica drži maternice. Te placente opravljajo funkcije pravih, v njih pa je tudi test nosečnosti zaznal hormon HCG.

Ta organoidni model bo omogočil lažje proučevanje nepravilnosti v razvoju posteljice, ki lahko povzročijo težave v nosečnosti. Med drugim je posledica nepravilnega delovanja tega organa preeklampsija, za katero je značilen visok krvni pritisk, ki se lahko zniža zgolj ob porodu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je leta 2015 zaradi preeklempsije umrlo okoli 47.000 žensk.

Poleg tega bodo sedaj lažje ugotavljali, kako zdravila, ki jih jemlje nosečnica, vplivajo na razvoj posteljice in razumeli, zakaj določene okužbe, kot je virus zika, prečkajo to naravno pregrado.