STAznanost

Vlada podpisala pogodbo o sofinanciranju prvega slovenskega satelita v vesolju

Ljubljana, 29. novembra - Vlada se je seznanila z informacijo o izvedbi projekta izstrelitve satelita NEMO-HD v vesolje in sklenila pogodbo o sofinanciranju projekta izstrelitve prvega slovenskega satelita v vesolje. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je po seji vlade dejal, da gre za pomemben projekt, s katerim se Slovenija pridružuje državam s sateliti v vesolju.

Z izstrelitvijo, do katere naj bi prišlo prihodnje leto, se pridružujemo državam, ki satelite že imajo, na drugi strani pa omogočamo pomembnemu številu visokotehnoloških slovenskih podjetij s področja vesoljskih tehnologij, da v našem satelitu pokažejo, kaj zmorejo, s tem pa se jim po ministrovih besedah omogoča bolj aktivna vloga skozi naše pridruženo članstvo Evropski vesoljski agenciji (Esa). Satelit so sicer razvili v Centru odličnosti Vesolje-SI.

Cena izstrelitve je, kot je dejal Počivalšek, ocenjena na 1,9 milijona evrov, sredstva pa je v največji meri prispevalo ministrstvo za gospodarstvo, sodelovala pa bodo tudi okoljsko ministrstvo ter ministrstvi za izobraževanje in kmetijstvo. "S temi rezultati, ki jih bo pošiljal satelit, bomo lahko uporabno te podatke analizirali za potrebe kmetijstva, gozdarstva, pametnih mest, opazovanja naravnih nesreč, spremljanje podnebnih sprememb," je dejal minister.

Gre namreč za prototip mikrosatelita za interaktivno daljinsko zaznavanje z visoko natančnostjo, ki bo omogočal zajem podob zemeljske površine. Mikrosatelit z maso 65 kilogramov z višine 600 kilometrov dosegel prostorsko ločljivost 2,8 metra pankromatsko in 5,8 metra multispektralno. Razvijajo ga v sodelovanju s kanadskim Space Flight laboratorijem Inštituta za vesoljske študije Univerze v Torontu.

Satelitske slike, ki bi jih zagotavljal satelit, bodo dovolj velike ločljivosti, da bi kot dopolnjevalni element omogočale uporabo satelitskih podatkov pri izvajanju politik EU v skladu z obstoječo strategijo EU.

Slovenski satelit NEMO-HD bo dopolnjeval evropski sistem Copernicus s sateliti Sentinel v mikro-makro smislu in s tem zagotavljal lastni vir podatkov za potrebe kmetijstva, gozdarstva, urbanizma, transporta in ekologije v Sloveniji in drugih državah s podobnimi potrebami.

Na vladi so navedli, da je izstrelitev satelita, ki naj bi se zgodila prihodnje leto, pomembna tudi za Slovenijo kot državo, saj se bi s tem država vključila v krog držav, ki imajo delujoče satelite v vesolju. Za primerjavo, Slovenija v tem pogledu zaostaja za Češko za 40 let.