STAznanost
Medicina in zdravje

Slovenski nevrolog Dejan Georgiev med dobitniki Medisovih nagrad

Ljubljana, 1. decembra - Na slovesnosti v Sarajevu so v petek razglasili najboljše zdravnike in farmacevte mednarodnega natečaja Medis 2018. Med dobitniki te nagrade je tudi slovenski zdravnik nevrolog Dejan Georgiev iz ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra.

Kot so sporočili iz družbe Medis, ki organizira ta mednarodni natečaj, so se za nagrado letos potegovali zdravniki in farmacevti, ki so svoje strokovne dosežke objavili v uveljavljenih mednarodnih publikacijah s faktorjem vpliva 1,5. Na tokratni mednarodni natečaj se je s svojimi inovativnimi medicinskimi projekti prijavilo 156 zdravnikov in farmacevtov iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Slovenije in Srbije.

Žirija je pregledala in ocenila rekordno število prijavljenih inovativnih projektov z devetih področij: intenzivna medicina in anesteziologija, gastroenterologija, ginekologija, revmatologija, nevrologija, oftalmologija, pediatrija, pulmologija in alergologija ter farmacija.

Med prijavljenimi raziskovalnimi deli, ki prinašajo pionirske diagnostične metode in novosti v zdravljenju na devetih terapevtskih področjih, je mednarodna žirija pod vodstvom slovenskega revmatologa Matije Tomšiča izbrala 18 finalistov.

Georgiev je na področju nevrologije žirijo prepričal s študijo, ki omogoča, da bodo pri operiranih bolnikih z distonijo lahko pravočasno predvideli parkinsonske znake in te neželene učinke zdravljenja tudi ustrezno zdravili.

Pobudnik natečaja International Medis Awards je družba Medis, ki je med drugim dobavitelj opreme v zdravstvu. Ob 25-letnici podjetja pred petimi leti so se odločili, da bodo posameznike, ki s svojim znanstvenoraziskovalnim delom in klinično prakso premikajo meje doslej znanega v medicini in farmaciji, spodbujali in jih nagrajevali, so še dodali v Medisu.