STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Zasebno podjetje SpaceX poslalo v vesolje 64 satelitov naenkrat

Los Angeles, 4. decembra - Zasebno podjetje Space X je v ponedeljek iz vojaške baze Vandenberg v Kaliforniji, kjer ima svoje izstrelišče, poslalo v vesolje raketo Falcon 9 s kar 64 sateliti naenkrat. Gre za tako imenovane mikro satelite, ki tehtajo le po nekaj kilogramov.

Space X, ki je v lasti milijarderja Elona Muska, je misijo opravil po naročilu podjetja Spaceflight, ki se ponaša s tem, da pošilja v vesolje več satelitov naenkrat.

Space X je pri izstrelitvi že tretjič uporabil reciklirano potisno raketo, od vseh izstrelitev doslej pa se mu jih je nabralo skupaj 30 in jih namerava uporabljati znova. Taka potisna raketa namreč stane več milijonov dolarjev, doslej pa so jih zaradi precej zahtevne tehnologije pristanka običajno pustili, da so potonile v ocean.

Ponoven pristanek je izvrstno uspel tudi ponedeljkovi izstrelitvi. Potisna raketa, ko je opravila svojo nalogo, je brezhibno pristala na plavajoči platformi v Tihem oceanu.

V vesolje je odletelo 15 mikro satelitov in 49 še manjših, tako imenovanih CubeSats. Za pot je plačalo 34 različnih strank iz 17 držav, med njimi tudi univerze, podjetja in celo zasebniki.

Vse, kar je šlo v vesolje, sicer ni uporabno, saj je na primer Muzej umetnosti Nevade poslal v vesolje skulpturo umetnika Trevorja Paglena, imenovano Orbital Reflector.

Ta kip bo nekaj tednov krožil okrog Zemlje, potem pa po zagotovilih muzeja menda popolnoma razpadel ob povratku v Zemljino atmosfero.