STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Nobelov nagrajenec slovenskega rodu ponovno na obisku v Sloveniji

Ljubljana, 4. decembra - V Sloveniji se te dni mudi Nobelov nagrajenec slovenskega rodu Duncan M. Haldane, ki je na današnji slavnostni seji senata prejel naziv častnega doktorja Univerze v Ljubljani. V sredo pa bo ponovno obiskal tudi Fakulteto za matematiko in fiziko v Ljubljani, kjer bo imel predavanje na temo sodobnih izzivov fizike.

Na današnji slavnostni seji senata, ki predstavlja osrednji dogodek Tedna univerze, so podelili najvišja priznanja, in sicer nazive častni doktor in častni senator UL, zlate plakete in svečane listine mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem. Naziv častni doktor sta poleg Nobelovega nagrajenca, ameriškega fizika slovenskega rodu, Duncana M. Haldanea, prejela še profesorja Aharon Oren in Lluis M. Mir.

Haldane, ki je bil tudi slavnostni govorec slavnostne seje, je prisotne uvodoma pozdravil v slovenskem jeziku ter se hkrati opravičil, da ne bo govoril v slovenščini. V govoru se je spomnil svojih slovenskih korenin, spregovoril o svojih starših ter izrazil ponos, da si del svojih slovenskih korenin deli s tako izjemnim fizikom, kot je Jožef Stefan.

Dejal je, da je Nobelova nagrada rezultat nepričakovanih odkritij, kar pomeni, da je pomembna komponenta Nobelove nagrade sreča. Študentom zato vedno pove, da ima vsakdo, ki dela na področju znanosti in raziskovanja, potencial, da pride do nepričakovanega odkritja, vrednega Nobelove nagrade.

Kot je še poudaril, je za majhno državo, kot je Slovenija, naravno in zaželeno, da mladi študenti odidejo na izobraževanje v tujino. Ključ za ohranjanje odličnosti v lokalnem okolju pa je, da nekatere od teh mladih spodbudimo, da pridejo nazaj in okoli sebe zgradijo skupino odličnih raziskovalcev. "Ključ je financiranje izjemnih ljudi, ki bodo nekaj ustvarili," je poudaril Haldane.

V okvir obiska v Sloveniji bo Haldane v sredo obiskal tudi ljubljansko fakulteto za matematiko in fiziko (FMF), kjer bo izvedel predavanje na temo sodobnih izzivov fizike. Predavanju bo sledilo slovesno odkritje Haldaneove enačbe v kavarni Mafija.

Haldane je sicer Slovenijo obiskal že leta 2000, ko je kot vabljeni predavatelj sodeloval na strokovni konferenci na Bledu, ki so jo organizirali sodelavci FMF in IJS. Marca letos je predaval tudi študentom in raziskovalcem na FMF, na Institutu Jožef Stefan pa je v okviru Dnevov Jožefa Stefana izvedel tudi predavanje na temo prepletenosti kot darila kvantni mehaniki.

Profesor Frederick Duncan Michael Haldane je bil rojen leta 1951 v Londonu. Njegova starša sta se spoznala na avstrijskem Koroškem, kjer je bil oče vojaški zdravnik v britanski zasedbeni coni po drugi svetovni vojni. Po poroki se je Ljudmila Renko z možem preselila v Anglijo, kjer je družina odtlej živela.

Otroštvo in mladost je preživel v Angliji, po koncu študija pa profesionalno pot nadaljeval v Franciji in nato ZDA, kjer je sedaj profesor fizike na univerzi Princeton.

Leta 2016 je skupaj z raziskovalcema Davidom J. Thoulessom in Michaelom Kosterlitzem prejel Nobelovo nagrado za fiziko, in sicer za teoretske raziskave stanja snovi.

Profesor Haldane raziskuje različne materiale, kot so plini, tekočine in trdne snovi, kakor tudi nenavadne kvantne materiale. Nobelovo nagrado je prejel za raziskave še bolj nenavadnih topoloških faz, ki naj bi po napovedih prispevale k razvoju novih materialov v elektroniki.