STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na Kemijskem inštitutu podelili Preglovi nagradi in priznanja

Ljubljana, 10. decembra - Kemijski inštitut je na današnjem tradicionalnem sprejemu poslovnih partnerjev inštituta podelil dve Preglovi nagradi za izjemno doktorsko delo ter priznanja mladim raziskovalcem. Preglovi nagradi za izjemno doktorsko delo v letu 2018 sta prejela Andraž Krajnc in Andrej Emanuel Cotman.

Ljubljana. Podelitev Preglovih nagrad in priznanj na Kemijskem institutu. Foto: Lea Udovč/STA

Ljubljana.
Podelitev Preglovih nagrad in priznanj na Kemijskem institutu.
Foto: Lea Udovč/STA

Udeležence je uvodoma nagovoril direktor inštituta Gregor Anderluh, ki je izpostavil nekaj preteklih dosežkov in izstopajočih dogodkov letošnjega leta. Med drugim je povedal, da se je število objav sodelavcev inštituta v najbolj prestižnih revijah v zadnjem petletnem obdobju močno povečalo, med najbolj izstopajočimi dogodki pa je izpostavil pridobitev sredstev na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta za uveljavljene raziskovalce, ki jih je za projekt MaCChies pridobil raziskovalec Roman Jerala.

Še naprej si bodo na inštitutu med drugim prizadevali za znanstveno odličnost in mednarodno sodelovanje, za zagotavljanje vrhunske infrastrukture, podporo mlajšim raziskovalcem in za večjo prepoznavnost znanosti v družbi.

Osrednji govorec dogodka, minister za izobraževanje, znanost in šport, Jernej Pikalo, je uvodoma dejal, da je Kemijski inštitut eden najbolj prebojnih inštitutov v državi. Tudi v novem okvirnem programu za raziskave in inovacije 2021-2027 Obzorje Evropa bo po mnenju ministra dovolj priložnosti za najodličnejše raziskovalce, kot jih ima Kemijski inštitut, najprej pa bo potrebno ustvariti ustrezen domač ekosistem, je poudaril. "Trudili se bomo, da znanost v Sloveniji dobi primerno družbeno vlogo," je še povedal minister.

Govoru ministra je sledila podelitev priznanj za podiplomsko usposabljanje, ki so jih prejeli mladi raziskovalci: Ana Bjelić, Jasna Brčić, Emanuel Cotman, Marta Debeljak, Sara Drvarič Talian, Eva Kranjc, Tea Lenarčič, Petra Muri, Aleksandar Popadić in Tanja Zidarič.

Kot je v nadaljevanju povedala predsednica komisije za Preglove nagrade 2018 Nataša Novak Tušar, je komisija konec novembra pretehtala vseh 14 prijavljenih vlog, med katerimi jih je 10 izbrala za predstavitev. Soglasno so se člani komisije odločili, da letos podelijo dve Preglovi nagradi.

Eno od nagrad so podelili Andražu Krajncu, raziskovalcu na odseku za anorgansko kemijo in tehnologijo na Kemijskem inštitutu, ki je doktoriral na Podiplomski šoli Inštituta Jožef Štefan. Drugo nagrado pa so podelili Andreju Emanuelu Cotmanu, raziskovalcu na katedri za organsko kemijo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo na Univerzi v Ljubljani, kjer je tudi doktoriral.

Krajnc je v svojem doktorskem delu raziskoval na področju razvoja poroznih materialov, kot so aluminofosfati in kovinsko-organski porozni materiali za shranjevanje in črpanje toplote/energije. Kot je komisija zapisala v v obrazložitvi nagrade, je Krajnc pokazal globoko razumevanje strukturnih lastnosti materialov in razvil nov pristop za karakterizacijo kovinsko-organskih materialov z jedrsko magnetno resonanco v trdnem.

Pri izbiri je prevladalo število objav iz doktorskega dela v revijah z visokim faktorjem vpliva, kjer je bil prejemnik nagrade prvi avtor, udeležba pri objavah v revijah z visokim faktorjem vpliva komaj leto po doktoratu v sodelovanju s tujimi skupinami zaradi odmevnosti doktorskega dela in odlična predstavitev lastnega dela.

Cotman pa je raziskoval na področju homogene katalize za pripravo enantiomerno čistih sekundarnih alkoholov z več zaporednimi stereogenimi ogljikovimi atomi. Takšne napredne molekule služijo kot gradniki za kompleksnejše organske molekule, zanimive predvsem za farmacevtsko industrijo.

Cotman je po navedbah komisije pokazal globoko razumevanje organske sinteze. Izbiri pa je botrovalo število objav in odmevnost objav iz doktorskega dela v revijah z visokim faktorjem vpliva, kjer je bil prejemnik nagrade prvi avtor ter odlična predstavitev lastnega dela.