STAznanost

Lenarčič z novimi načrti letalsko-okoljskih odprav do leta 2022

Ljubljana, 18. decembra - Letalec in okoljski raziskovalec Matevž Lenarčič, ki že več let zbira podatke o onesnaženosti zraka, načrtuje nove projekte. Prihodnje leto bo sodeloval v evropskemu projektu na temo ne-antropogenega onesnaževanja zraka, med leti 2020 in 2022 pa z ekipo Green Light World Flight načrtuje odpravo nad indijsko podcelino ter južnim in severnim tečajem.

Lenarčič bo v prihodnjem letu sodeloval v evropskem projektu z naslovom Odkrivanje ne-antropogenega onesnaževanja zraka. V evropskem projektu bodo skupaj z Institutom Jožef Stefan (IJS) in podjetjem Aerosol poskušali ugotoviti količino ne-antropogenih trdih delcev, povečini puščavskega prahu, ki prihaja iz Severe Afrike v Evropo.

Kot je Lenarčič povedal ob robu nedavnega dogodka na temo odprte znanosti na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, bodo s pomočjo meritev, ki jih bodo marca in aprila prihodnje leto izvajali na tleh in v zraku nad Ciprom in Barcelono, poskušali pokazati, kako klimatske spremembe pripomorejo k povečanemu transportu ne-antropogenih trdih delcev v Srednjo Evropo. Pri raziskavah bodo sodelovali tudi lokalni raziskovalci v Nikoziji in Barceloni.

Klimatske spremembe po besedah Lenarčiča vplivajo na pogostost ciklonov, ti pa na vetrove, ki prinašajo puščavski prah. Pogostost ciklonov je po Lenarčičevih navedbah danes bistveno večja, kot je bila nekoč. To je problematično, saj se pesek usede na ledenike v Alpah ter posledično povzroča taljenje ledenikov.

Priprave na projekt, ki ga sofinancirata ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropski sklad za regionalni razvoj, že potekajo, in sicer trenutno izvajajo verifikacijo letala ter inštalacijo merilnih naprav.

Med cilji projekta je tudi vzpostaviti začetne merilne točke, ki bodo kasneje, po zaključku projekta, prešle v merilno mrežo in zagotovile celovite meritve trdnih delcev v južni Evropi. Poleg tega nameravajo objaviti tudi javno spletno aplikacijo, ki opisuje učinek saharskega prašnega oblaka v južni Evropi in deluje kot motivacijski dejavnik za prihodnje stranke, piše na spletni strani podjetja Aerosol.

Leta 2020 pa se bo Lenarčič ponovno posvetil raziskavam v okviru projekta Green Light World Flight, in sicer nad severnim delom indijske podceline. Cilj meritev, ki jih bodo izvajali med Pakistanom in Butanom, je raziskati, kako črni ogljik v času monsuna potuje na himalajsko verigo ter kako to vpliva na pospešeno taljenje ledenikov v Himalaji.

Raziskavam na indijski celini bo leta 2021 in 2020 sledila še misija nad južnim in severnim tečajem, je še razkril Lenarčič.