STAznanost

Procesi vrednotenja programov po zagotovilih ARRS neodvisni

Ljubljana, 24. decembra - Te dni je v medijih zaokrožila informacija o negotovi usodi raziskovalnega programa, ki ga v UKC Ljubljana vodi Marko Noč. V postopku ocenjevanja javne agencije za raziskovalno dejavnost so mednarodni evalvatorji program ocenili s premalo točkami, potrebnimi za financiranje. Na agenciji zagotavljajo, da so procesi preverjanja projektov neodvisni.

Tako na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport kot na Javni agenciji za raziskovalno dejavnost (ARRS) v odzivu na medijsko poročanje odločno zanikajo kakršnokoli povezavo ocenjevalnega postopka z drugimi aktivnostmi vodje progama. Noč je po poročanju medijev namreč namignil, da naj bi šlo "za neke vrste kazen za njegove aktivnosti v povezavi z znižanjem cene žilnih opornic".

Da bi se izognili kakršnemukoli vplivu politike, evalvacijske procese opravlja javna agencija na podlagi neodvisnega ter po metodologiji in merilih mednarodno primerljivega preverjanja, so pojasnili na ministrstvu.

Na agenciji so pojasnili, da se programu Nujna stanja v interni medicini pod vodstvom Noča s koncem letošnjega leta izteka štiriletno financiranje, zato je vodja programa kandidiral na javnem razpisu za financiranje koncesioniranih raziskovalnih programov. "Prijavo raziskovalnega programa za novo obdobje financiranja ocenita dva mednarodna recenzenta in oblikujeta skupno, usklajeno oceno," so pojasnili postopek ocenjevanja.

Predlog podaljšanja raziskovalnega programa Noča pa je bil v neodvisnem postopku evalvacije s strani dveh tujih evalvatorjev ocenjen pol točke pod oceno, ki je potrebna za sprejem raziskovalnega programa v financiranje.

Glede na oceno je znanstveni svet agencije zato predlagal, da se prijava raziskovalnega programa zavrne, ministrstvo pa je v izdani odločbi sledilo mnenju znanstvenega sveta.

Po poročanju medijev je sicer bila odobrena velika večina projektov, ki so jih ocenjevalci imeli na mizi.

Na ministrstvu še dodajalo, da sredstva, ki niso bila dodeljena omenjenemu programu, sicer ostanejo znotraj raziskovalne organizacije, ki jih lahko notranje razdeli. "In v kolikor presodi, da so aktivnosti obravnavanega programa za institucijo pomembne, lahko sredstva v enaki višini nameni tem raziskovalcem oziroma raziskovalnemu področju," so še poudarili.

Na odločbo se prijavitelji po poročanju Dela še lahko pritožijo na upravno sodišče. Kot je za časnik dejal Noč, mora o prihodnjih korakih še razmisliti. Noč je tudi letošnji prejemnik Zoisove nagrade, najvišjega državnega priznanja za vrhunske dosežke v znanosti. Raziskave, na podlagi katerih jo je prejel, pa so po poročanju portala MMC potekale prav v okviru omenjenega raziskovalnega programa.

Ob tem na ministrstvu izpostavljajo, da so elementi presojanja pri podeljevanju Zoisovih nagrad in inštrumentov financiranja prek agencije za raziskovalno dejavnosti različni. Pri Zoisovih nagradah člani odbora za podelitev nagrad, sestavljenega iz domačih uglednih strokovnjakov, presoja dosežke posameznika v preteklosti, njegov doprinos k znanosti ali družbi.

Ocenjevalni postopki agencije, ki so izvedeni s strani mednarodnih ekspertov, pa ocenjujejo predloge, v katerih so predstavljene načrtovane znanstvene aktivnosti. "Zato je mogoče, da je programski predlog kljub temu, da je njegov vodja v drugačnem kontekstu ocenjen kot odličen, v konkretnem primeru ocenjen slabo," so še zapisali na ministrstvu.