STAznanost

Na Galapaškem otočju zaradi varovanja okolja prepovedali pirotehniko

Quito, 29. decembra - Oblasti na Galapaškem otočju so zaradi varovanja okolja v petek prepovedale prodajo in uporabo pirotehničnih sredstev. Izjema so sredstva s svetlobnimi učinki, ki ne povzročijo poka, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ognjemeti škodljivo vplivajo na občutljive ekosisteme, kot je Galapaško otočje, še posebej na edinstveno živalstvo, ki uživa posebno zaščito ekvadorske vlade," so lokalne oblasti zapisale v sporočilu za javnost.

Med glavnimi posledicami uporabe pirotehničnih sredstev pri živalih so izpostavili pospešeno bitje in druge bolezni srca, stres in spremembo vedenja, kar na dolgi rok ogroža obstanek posameznih živalskih vrst. Kot še piše v sporočilu, pirotehnična sredstva tudi onesnažujejo vodo in zrak, zaradi njih pa so pogoste poškodbe pri otrocih.

Galapaške otoke, ki so okoli tisoč kilometrov oddaljeni od obale Južne Amerike, sestavlja okoli 130 otokov in otočkov, na njih pa živi okoli 25.000 prebivalcev. Izredno in edinstveno rastlinstvo in živalstvo otokov sta pod Unescovo zaščito svetovne dediščine. Aprila so na otočju, ki ga letno obišče okoli 200.000 turistov, prepovedali plastične izdelke za enkratno uporabo.