STAznanost

Inovacija slovenskega startupa predstavljena v priznani strokovni reviji

Ljubljana, 9. januarja - Slovensko visokotehnološko startup podjetje Redstart Instrumentation, ki je nastalo leta 2017, razvija napredne merilne naprave za nadzor kakovosti v farmacevtski proizvodnji. Njihova tehnologija je bila pred kratkim predstavljena v ameriški strokovni reviji Pharmaceutical Manufacturing, kar je po navedbah podjetja veliko strokovno priznanje.

Naprava SWIFT je slovenska inovacija, ki temelji na tehnologiji strojnega vida in omogoča natančne in hitre meritve delcev med proizvodnim procesom v realnem času, saj je je kar do 1000-krat hitrejša od primerljivih naprav.

Naprava SWIFT v primerjavi s tehnologijami, ki se trenutno uporabljajo v farmaciji, omogoča bistven napredek v hitrosti, natančnosti, preprostosti uporabe, poleg tega pa je napredno zasnovana za industrijo 4.0. Vključuje tudi sodobno nadzorno ploščo, ki ponuja pregled zahtevnih statističnih analiz v realnem času, so zapisali v podjetju.

Po besedah ustanoviteljice Redstart Instrumentation Nike Oman Kadunc objava v tako pomembni reviji, kot je Pharmaceutical Manufacturing, za podjetje pomeni veliko strokovno priznanje ter ga uvršča v svetovni vrh tehnoloških inovacij.

"V manj kot dveh letih nam je uspelo z agilnim podjetniškim pristopom razviti najnaprednejšo tehnologijo na tem področju, za kar se lahko zahvalim visoko motivirani ekipi z vrhunskim znanjem. Farmacevtska industrija je že pokazala zanimanje za našo tehnologijo, strokovna objava nam daje zagon in upamo, da nam bo odprla tudi nove poslovne poti in priložnosti pri pridobivanju investicij," je dejala Oman Kadunčeva.

Avtor članka je Emil W. Ciurczak, priznan strokovnjak na področju uvajanja procesne analizne tehnologije (PAT) z več kot 50 leti izkušenj na področju farmacevtske znanosti in industrije. Od leta 2002 je član validacijskega odbora za PAT pri ameriški zvezni agenciji za zdravila (FDA) in svetuje pri uvajanju novih tehnologij za izboljšanje kakovosti v farmacevtski industriji.

Visokotehnološko zagonsko podjetje Redstart Instrumentation je bilo ustanovljeno leta 2017 z namenom prenosa znanstveno razvojnih dosežkov v aplikativno uporabno tehnologijo. Ustanoviteljica Nika Oman Kadunc je svojo pot pričela kot znanstvena raziskovalka in za svoje doktorsko delo prejela Krkino nagrado za odličnost na znanstvenem področju. Podjetje je prejelo investicijo s strani Slovenskega podjetniškega sklada v letu 2017.