STAznanost

Ministrstvo vabi strokovnjake k pripravi zakona o vesoljski dejavnosti

Ljubljana, 27. januarja - Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravljajo zakonodajo, ki bo urejala področje vesoljske dejavnosti in v nacionalno zakonodajo vključila določbe mednarodne konvencije o vesolju. K sodelovanju pri pripravi vabijo zainteresirane strokovnjake z znanjem ali izkušnjami na tem področju, so sporočili z ministrstva.

Gre namreč za popolnoma novo, multidisciplinarno področje, pri katerem je treba upoštevati vse posebnosti slovenske in mednarodne pravne ureditve ter jo ustrezno uporabiti pri pripravi zakona o vesoljski dejavnosti in na njem temelječih podzakonskih predpisov, so pojasnili na ministrstvu.

S tem zakonom bo Slovenija v nacionalno zakonodajo vključila določbe mednarodne konvencije o vesolju in drugih mednarodnih pravnih aktov, ki med drugim določajo registracijo vesoljskih plovil, odgovornost za morebitno škodo in urejanje vesoljskega prometa.

Potreba po pravnem urejanju vesoljskega segmenta je vse večja, ker Slovenija krepi sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencijo (Esa). Ta spodbuja tudi sodelovanje med evropskimi državami na področju vesoljskih raziskav in tehnologij ter njihove uporabe v vesolju v miroljubne namene.

Eden od pomembnih vidikov tega sodelovanja je opazovanje vesolja, Zemlje in drugih nebesnih teles s sateliti. Tudi Slovenija na tem področju dela pomembne korake naprej, med drugim sta bila v Sloveniji izdelana dva satelita.

Prva slovenska satelita Trisat in Nemo HD bosta v vesolje poletela še letos. Na podlagi obstoječih podatkov evropskega programa Copernicus in z njima pridobljenih podatkov bo mogoče razviti rešitve na področjih kmetijstva, gozdarstva, naravnih nesreč in urbanizma.