STAznanost

Danes obeležujemo dan varne uporabe interneta

Ljubljana, 5. februarja - Na današnji dan obeležujemo dan varne rabe interneta, ki letos poteka pod sloganom Skupaj za prijaznejši internet in se osredotoča na medvrstniško nasilje. Zato center za varnejši internet Safe.si ob tej priložnosti pripravlja vrsto aktivnosti, osrednji dogodek pa bo spletna oddaja za starše.

Osrednji dogodek bo potekal danes ob 18. uri, ko za starše, med katerimi po besedah Safe.si številni ne vedo, kako otroke naučiti varne rabe interneta, pripravljajo spletno oddajo in pogovor s psihologom in sociologom Albertom Mrgoletom ter izvajalcem delavnic Safe.si Benjaminom Lesjakom.

Med oddajo bodo na Safe.si preko Twitterja in Facebooka sprejemali tudi vprašanja gledalcev in na izbrana vprašanja pred koncem oddaje tudi odgovorili, so še zapisali.

Sicer so na Safe.si šole in druge izobraževalne organizacije povabili, da v februarju, mesecu varne rabe interneta, pripravijo dogodke na temo varne in odgovorne rabe interneta.

A varna uporaba interneta nikakor ni omejena zgolj na otroke in najstnike, kar kažejo tudi podatki statističnega urada, ki ugotavlja, da v Sloveniji internet redno uporablja 80 odstotkov oseb, starih med 16 in 74 let.

Tudi zato so pri Microsoftu pred današnjim dnevom sestavili osem nasvetov za zaščito pred spletnimi tveganji, med katerimi so uporaba zapletenih in edinstvenih gesel za različne račune, zaščita občutljivih in osebnih informacij ter pazljivost pri klikanju.

Dan varne rabe interneta je leta 2004 prvič obeležila evropska mreža centrov za varnejši internet Insafe, odtlej pa je krepko prerasel evropske meje. Z letošnjim sloganom želijo odločevalce in druge deležnike pozvati, naj združijo moči pri ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej pa za otroke in mlade. Od leta 2005 v mreži sodeluje tudi Safe.si.