STAznanost
Humanistika in družboslovje

Najbolj osupljive najdbe z Gosposvetske na ogled v Mestnem muzeju

Ljubljana, 7. februarja - Najdba z Gosposvetske ceste v Ljubljani, ki je pritegnila pozornost svetovne javnosti - sarkofag skrivnostne vplivne ženske z modro posodo in nakitom, je od danes do konca marca na ogled v zakladnici Mestnega muzeja Ljubljana.

Ključni akterji projekta, ki je bil predstavljen tudi v prispevku februarske številke revije National Geographic Slovenija, v National Geographic Junior kot tudi na ameriški spletni strani omenjene revije, so podrobnosti najdbe predstavili na današnji novinarski konferenci.

Po besedah vodje izkopavanj Martina Horvata razstava simbolno zaključuje del arheoloških raziskav, ki so vezane na prenovo Slovenske ceste, ki se je začela leta 2015.

Medtem ko so arheologi na območju Gosposvetske pričakovali grobove, niso pričakovali tako izjemnega števila sarkofagov, torej kamnitih skrinj, v katere so bili položeni pokojniki, kot tudi ne izjemne pokopališke arhitekture, ki so jo odkrili. Največje presenečenje pa je bil sarkofag skrivnostne vplivne ženske, ki je odmevna najdbe tudi zunaj Slovenije.

Gosposvetska cesta je nekaj posebnega ne samo zaradi samih raziskav ampak tudi zaradi zahtevnosti dela, ki je potekalo ob hkratnem prometu na polovici ulice. "Sarkofage je bilo treba po terenskih raziskavah in interpretacijah na samem najdišču nepoškodovane dvigniti in prepeljati v depo," je povedal Horvat. "Štirideset sarkofagov in več je tudi prostorski zalogaj za naš muzej," je dodal.

Po besedah arheologa Andreja Gasparija so izkopavanja pokazala, da je bilo prvotno prepričanje, da je imela Gosposvetska svojo rimsko predhodnico, napačno. Ta del Gosposvetske predstavlja verjetno dve tretjini celotnega dela grobišča, ki se je širil od Tavčarjeve hiše do verjetno malo pod t.i. hlevom od Figovca. To je bil blok sarkofagov, ki so bili znani od niza posegov pri umeščanju komunalne infrastrukture v letih 1889, 1892, 1949, je pojasnil Gaspari.

"Potem pa smo odkrili vir oziroma središče, okrog katerega se ta zgodba gradi. Začetek pokopavanja označuje gradnja mavzoleja, kvadratne kapele v izmeri 5 X 5 metrov, v katero so umestili sarkofag 30 do 40 let stare gospe, skupaj s predmeti, ki so predstavljeni na razstavi. V kapelo so pozneje umestili še nekaj grobov, izključno sarkofagov, potem tudi prve skeletne grobove ... Kasneje je videti pokopavanje, ki se osredotoča in usmerja na to izvorno kapelo," je povedal Gaspari.

Sarkofag skrivnostne gospe je središčno pozicioniran, izdelan iz neogenskega moravškega apnenca, tako kot vsi drugi sarkofagi na tem grobišču oz. v Emoni. Ni okrašen in je brez kakršnih koli napisov. Pri analizah pokojnice niso ugotovili nobene posebne patologije, ki bi nakazovala na vzrok smrti. Kot je povedal Gaspari, ima zaceljeno poškodbo ramenskega obroča in nekaj malega kariesa.

V sarkofagu so arheologi v njenem naročju, torej na zgornjem delu stegen, našli stekleno posodo, na levi roki pa je imela dve zapestnici iz črnega lignita oz. črnega jantarja, ki so mu pripisovali magične značilnosti. Odkrili so tudi zlate niti, ni pa jasno ali je bila pokrita ali je imela pajčolan iz tkanine prepredene z zlatimi nitmi.

Barva primarnega stekla je globoko modra, njegovega izvora pa ni mogoče jasno ugotoviti. Oblikovne primerjave in napis v grščini kažejo na izvor iz jugozahodne Male Azije oz. vzhodnega Sredozemlja.

Skleda naj bi izvirala s konca 3. ali začetka 4. stoletja. Mavzolej je bil postavljen po letu 276 in je bil porušen pred letom 325. "Gre za čas največjega preganjanja kristjanov na našem ozemlju," je povedal Gaspari.

Strokovne interpretacije in analize najdenih predmetov se po besedah Horvata nadaljujejo, sčasoma pa bodo predmeti vključeni v stalno zbirko muzeja.

Videoposnetek s tiskovne konference si lahko ogledate tukaj https://livestream.com/zivo/stavzivo/videos/186971604.