STAznanost

Mednarodni dan v spomin na naravoslovca Darwina

Ljubljana, 12. februarja - Na današnji dan se po svetu obeležuje mednarodni Darwinov dan. Posvečen je angleškemu naravoslovcu Charlesu Darwinu, ki se je rodil 12. februarja 1809, namenjen pa spodbujanju odlik, ki so Darwina vodile ob odkrivanju zakonitosti evolucije.

"Namen praznovanja mednarodnega Darwinovega dne je spodbuditi ljudi po vsem svetu, zlasti mlade, h kritičnem presojanju, neutrudnem razkrivanju resnice in nebrzdani radovednosti, k razmišljanju o pomenu intelektualne pokončnosti, osebnostne integritete, poguma in načelnosti," so danes sporočili iz predmetne skupine za biologijo na Zavodu RS za šolstvo.

"Vse te lastnosti so odlikovale Darwina in ga vodile na velikem intelektualnem potovanju ob odkrivanju zakonitosti evolucije," so še zapisali o znanstveniku, ki velja za začetnika znanstvene teorije evolucije in enega najpomembnejših naravoslovcev v zgodovini.

Razvil je teorijo, ki predpostavlja, da so se vsa živa bitja razvila iz skupnega prednika ter na osnovi svojih opažanj in poskusov dognal tudi mehanizem teh sprememb - naravni izbor, piše v spletni enciklopediji Wikipedia.

V Sloveniji se je Darwinov dan obeležilo v nedeljo s predavanjem prof. dr. Petre Golja z naslovom Darwinova revolucija na ramenih velikanov, ki ga je organiziralo Društvo biologov Slovenije v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije.

Ob tej priložnosti je predavateljica nagovorila slovensko javnost s poslanico ob mednarodnem Darwinovem dnevu 2019, katere posnetek je dostopen na spletni povezavi http://videolectures.net/pms2019_golja_poslanica/, kmalu bo na istem portalu na voljo tudi posnetek predavanja.

Več informacij o mednarodnem dnevu je na voljo na uradni spletni strani mednarodnega Darwinovega dne, ki se nahaja na povezavi http://darwinday.org.