STAznanost

Na eni največjih mednarodnih znanstvenih konferenc okrog 10.000 udeležencev

Ljubljana/Washington, 19. februarja - V Washingtonu se je v nedeljo zaključila ena največjih svetovnih znanstvenih konferenc, ki jo organizira Ameriško združenja za napredek znanosti (AAAS). Letošnje konference se je udeležilo približno 10.000 ljudi, ki so lahko izbirali med bogatim interdisciplinarnim programom z več kot 120 simpoziji, predavanji, delavnicami in predstavitvami plakatov.

Tema letošnje konference, poimenovane AAAS Annual Meeting, ki velja za največjo splošno znanstveno konferenco v ZDA, je bila znanost presega meje (Science transcending boundaries). S to temo so po besedah predsednice AAAS Margaret Hamburg želeli spodbuditi razmislek o tem, na kakšen način lahko znanost zbliža ljudi, ideje in rešitve med resničnimi ali namišljenimi mejami - onkraj znanstvenih disciplin, sektorjev družbe, ozadij, ideologij in tradicij.

Kot je v svojem govoru ob odprtju konference, ki je potekala od četrtka do nedelje, povedala Hamburgova, se mora znanstvena skupnost upreti temu, da bi postala žrtev vse bolj prisotnega nacionalizma v ZDA in drugih državah. Znanost je namreč mednarodna dejavnost, znanstveno sodelovanje med najboljšimi in najbistrejšimi misleci z vsega sveta pa je ključno za napredek znanost, je dejala Hamburgova.

Direktor AAAS Rush Holt je na novinarskem zajtrku ob odprtju konference povedal, da organizacija AAAS prepoznava, da morajo v svojem prizadevanju po zagovarjanju pogojev, pod katerimi lahko znanost cveti, promovirati raznolikost, ščititi pred predsodki ter spodbujati priložnosti. "Vidimo jo kot prostor, kjer v imenu celotne znanost, varujemo pogoje, pod katerimi lahko znanost služi človeštvu," je dejal Holt.

Na konferenci je prvič po uradnem nastopu mandata spregovoril tudi svetovalec Bele hiše za znanost Kelvin Droegemeier, ki je poudaril pomen industrijskih vlaganj za napredek znanosti. Droegemeier, ki je sicer meteorolog, na konferenci ni omenil podnebnih sprememb, ki so v ZDA pereča tema. Izpostavil pa je nujnost zmanjšanja administrativnih bremen, s katerimi se soočajo znanstveniki, saj po njegovem mnenju predstavljajo "za nekaj milijard dolarjev" zapravljenega časa in inovacij.

V okviru letošnje konference se je sicer zvrstilo več kot 120 različnih dogodkov, simpozijev, tematskih predavanj, delavnic, predstavitev posterjev. Vsak dan so predvajali različne filme na temo znanosti, velik razstavni prostor pa je ponudil vpogled v delo različnih organizacij in podjetij s celega sveta.

Z različnimi dogodki so se na konferenci spomnili tudi treh pomembnih obletnic, ki jih obeležujemo v letošnjem letu: 150-letnica periodnega sistema kemijskih elementov, 50. obletnica pristanka na luni ter 50. obletnica Arpaneta.

Del dogajanja na konferenci je bilo namenjenega tudi staršem in otrokom, ki so lahko sodelovali v "hands-on" znanstvenih aktivnostih in otrokom prijaznim predstavitvam.

Prva konferenca AAAS Annual Meeting je sicer potekala leta 1848 v Filadelfiji, vsako leto pa dogodek gosti drugo mesto. Prihodnje leto bo konferenca potekala v Seattlu v Washingtonu, leta 2021 v Phoenixu v Arizoni, 2022 pa v Filadelfiji v Pensilvaniji.

Čeprav bo organizacija AAAS letos praznovala 171 let delovanja, je letošnja konferenca v Wasingtonu že 185. po vrsti. Razlika v številki izhaja iz dejstva, da je v določenih letih potekalo več konferenc, v drugih, denimo v času civilne vojne v ZDA ali druge svetovne vojne, pa nobena.

Konferenco vsako leto organizira Ameriško združenja za napredek znanosti (American Association for the Advancement of Science - AAAS), ki je tudi izdajatelj prestižne revije Science, pa tudi Science Translational Medicine, Science Signaling, Science Advances ter Science Robotics.

Revijo je sicer leta 1880 ustanovil novinar in znanstveni publicist John Michels, in sicer s pomočjo denarja ameriškega izumitelja Thomasa A. Edisona. Od leta 1990 je Science uradna ravija AAAS.

Neprofitna organizacija AAAS je največje interdisciplinarno znanstveno združenje. Cilj združenja je spodbujati napredek znanosti, inženirstva in inovacij po vsem svetu prek širokega nabora različnih programov in iniciativ na temo komuniciranja znanosti, izobraževanja, znanstvene odgovornosti, javnih politik in znanstvene diplomacije.