STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Nov razpis za gradnjo širokopasovnih omrežij bo objavljen v prvi polovici leta

Ljubljana, 18. februarja - Ministrstvo za javno upravo bo v prvi polovici leta objavilo nov razpis za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij (GOŠO) naslednje generacije, vreden 32 milijonov evrov. Proces se bo tako predvidoma nadaljeval še letos, je na današnji novinarski konferenci povedal minister Rudi Medved.

Ljubljana, ministrstvo za javno upravo. Minister za javno upravo Rudi Medved. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana, ministrstvo za javno upravo.
Minister za javno upravo Rudi Medved.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Ljubljana, ministrstvo za javno upravo. Novinarska konferenca ministra za javno upravo Rudija Medveda, na kateri bo predstavil nadaljnje korake pri gradnji odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije in pokrivanju območij belih lis. Minister Rudi Medved in izredni profesor na Katedri za obramboslovje FDV Uroš Svete. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za javno upravo.
Novinarska konferenca ministra za javno upravo Rudija Medveda, na kateri bo predstavil nadaljnje korake pri gradnji odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije in pokrivanju območij belih lis.
Minister Rudi Medved in izredni profesor na Katedri za obramboslovje FDV Uroš Svete.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za javno upravo. Novinarska konferenca ministra za javno upravo Rudija Medveda, na kateri bo predstavil nadaljnje korake pri gradnji odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije in pokrivanju območij belih lis. Izredni profesor na Katedri za obramboslovje FDV Uroš Svete. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za javno upravo.
Novinarska konferenca ministra za javno upravo Rudija Medveda, na kateri bo predstavil nadaljnje korake pri gradnji odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije in pokrivanju območij belih lis.
Izredni profesor na Katedri za obramboslovje FDV Uroš Svete.
Foto: Bor Slana/STA

Kot so zapisali na ministrstvu, je gradnja odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije in še posebej pokrivanje območij belih lis ena od prioritet vlade, da bi vsem državljankam in državljanom zagotovili enakopraven dostop do digitalnega sveta.

Tako bodo na ministrstvu po lanskih dveh neuspešnih razpisih GOŠO 3 in GOŠO 3A, ko niso izbrali nobenega izvajalca, letos ponovno objavili dopolnjen razpis GOŠO za sofinanciranje izgradnje.

Kot je pojasnil minister, je bilo ob njegovem prihodu na ministrstvo zaradi napak v razpisih nemogoče izbrati izvajalca, zato so se odločili razpisa dopolniti in ponovno objaviti. Tako pričakuje, da bo razpis pripravljen v prvi polovici leta, konec septembra ali v začetku oktobra pa bodo podpisali pogodbe z izvajalci, da se bo lahko proces izgradnje začel še letos.

Cilj je, da bi se z izgradnjo omrežij čim bolj približali 100-odstotni pokritosti Slovenije, vendar pa je v zaključnih fazah projekta težava v tem, da so bele lise oziroma nepokrita območja zelo majhna in razpršena - gre namreč celo za posamezna gospodinjstva.

Po grobi oceni v. d. generalnega direktorja direktorata za informacijsko družbo na ministrstvu Uroša Sveteta je takšnih lis med 40.000 in 50.000, med njimi pa so tudi vikendi in druge lokacije, ki bi pomenile dodatne stroške, zato ne verjame, da bi lahko z denarjem, ki je na voljo, pokrili prav vse objekte. Prvi cilj je prebivalstvo, drugi pa teritorij, je poudaril.

Minister je ob tem pojasnil, da ima Slovenija zelo dobre okoljske podatke, tako da so lahko bele lise določili zelo natančno.

Na ministrstvu so se morali sicer spopasti še z nekaterimi starimi težavami, ki izhajajo iz prvih dveh razpisov za gradnjo širokopasovnih omrežij, ko so bile nosilke razpisov občine.

Medved je pojasnil, da so se minuli teden sestali s predstavniki občin oziroma konzorcijev, ki združujejo 13 občin, da bi rešili 6,5 milijona evrov vredno "navzkrižje tožb" med državo in občinami zaradi odvzetih evropskih sredstev za izgradnjo omrežij.

Po njegovih besedah so se dogovorili, da zadržijo sodne postopke vsaj za pol leta, da se dogovorijo o rešitvi. Kot je pojasnil, iščejo rešitev v smeri, da postane država solastnik zgrajenih omrežij v ustreznem sorazmernem deležu. A ker gre za zapletene primere, bo izvedba tega dogovora terjala nekaj časa in pravnih korakov, pa so pojasnili na ministrstvu.