STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Alumni klub s ciklom predavanj Roboti spreminjajo svet

Ljubljana, 21. februarja - Alumni klub Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Cankarjevim domom Ljubljana v pomladnih mesecih organizira cikel predavanj z naslovom Roboti spreminjajo svet. Pogled v preteklost, sedanjost in prihodnost robotov v našem življenju bodo v treh predavanjih odstirali mednarodno priznani in slovenski strokovnjaki.

V Klubu Cankarjevega doma bo 11. marca predaval Raphael Rault iz Francije, Niko Herakovič s fakultete za strojništvo bo predaval 5. aprila, 7. maja pa Alexander Czinki iz Nemčije, so sporočili organizatorji.

Naslov prvega predavanja je Ljudje in inteligentni roboti v prihodnosti - sobivanje ali boj? Kot so v vabilu zapisali organizatorji, se med mladimi in zlasti starejšimi generacijami danes pojavljajo številna vprašanja glede našega prihodnjega sožitja z roboti in umetno inteligenco (AI).

Kako bo hiter tehnološki razvoj robotike in umetne inteligence vplival na družbene, etične, gospodarske, okoljske, politične/pravne in demografske razmere v naši bližnji prihodnosti? Kaj je pametni avtonomni robot (SAR) in kako ga zaznavajo civilni zakoni Evropske unije? Ali ima ta elektronska oseba pravice in obveznosti? Ali je mogoče njegove stvaritve zaščititi? Kako lahko SAR odgovarja za svoja dejanja in kako lahko uvajamo etiko pri vedenju SAR?

Kakšen je pravni obstoj AI? Kako lahko zagotovimo kakovost in zakonitost podatkov, ki jih obdeluje AI? Veliko vprašanj se pojavi tudi, ko razmišljamo o zakonski ureditvi umetne inteligence in robotike.

V okviru predavanja 11. marca bo prvi predavatelj Raphael Rault iz Francije poskušal ponuditi nekaj odgovorov ter se bo osredotočil na ključne točke sedanjega in prihodnjega pravnega okvira v Evropi glede našega prihodnjega sožitja s pametnimi roboti.

Rault je od leta 2008 odvetnik in partner v odvetniški družbi Alter Via Avocats v francoskem Lillu. Ima certifikat o specializaciji iz novih tehnologij ter računalniškega in komunikacijskega prava.

Izobraževal in usposabljal se je na Univerzi v Parizu 2 Panthéon Assas in na poslovni šoli EDHEC, je član francoskega združenja uradnikov za varstvo podatkov (AFCDP), poučuje digitalno pravo in je soavtor knjige z naslovom Ethical Hacking ter soavtor članka z Damienom Trentesauxom z naslovom Ethical Cyber-Physical Industrial Systems, ki je bil predstavljen 20. svetovnemu kongresu IFAC.