STAznanost

V Centru vesoljskih tehnologij bodo na ogled številne novosti

Vitanje, 20. februarja - V Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju, kjer že od lani celovito prenavljajo vsebino, bodo danes slovesno odprli štiri nove razstave in dve zahtevni interaktivni aplikaciji. Nove vsebine, med njimi obogateno razstavo o življenju in delu Hermana Potočnika Noordunga, bo odprl gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Del razstave o pionirju vesoljske tehnologije, zaradi katerega je pred leti center v Vitanju sploh nastal, bodo vsi prevodi in slovenske izdaje knjig Problem vožnje po vesolju - Raketni motor. V zbirki je med drugim prva izdaja nemškega izvoda iz leta 1929 in ruski delni prevod iz leta 1935, ki je izjemna redkost.

"Takšne zbirke nima nobena knjižnica v Sloveniji in verjetno tudi ne na svetu," poudarjajo v Centru vesoljskih tehnologij, kjer so ob tej priložnosti pripravili tudi razstavo Slovenija v vesolju, na kateri bodo predstavili dosedanje dosežke slovenskih podjetij in projektov v vesolju.

Ob tem bo od danes v Vitanju na ogled še razstava Podobe Zemlje, namenjena predstavitvi sodobnega načina in rezultatov opazovanja Zemlje, ki hkrati na poseben in inovativen način razkriva delovanje sistema in podaja dosežke opazovanja našega planeta skozi kopico uporabnih primerov. Na ogled bo še didaktična razstava Velik korak za človeštvo o luni in 50. letnici prvega pristanka na luni misije Apollo 11.

Obiskovalci si bodo v Vitanju odslej lahko ogledali tudi edinstveno sobo s sinhronimi projekcijami Vesolje 360, ki bo omogočala interaktivno spoznavanje vesolja preko animacij v 360-stopinjskem prostoru in bo vzbudila poseben občutek virtualne resničnosti. Kot obljubljajo v vitanjskem centru, bo dojemanje snovi na takšen način zelo intenzivno in bo še zlasti pritegnilo najmlajše. V izvedbo omenjenega projekta je bila vključena velenjska ljudska univerza z ekipo Vzorčnega mesta.

Poslej pa bo v Vitanju na voljo tudi VR Electra, ki simulira letenje s tremi različnimi tipi letal in ponazarja edinstveno znanstvenofantastično vesoljsko plovilo za pristno izkušnjo letenja oziroma lebdenja v virtualni resničnosti. V izvedbo projekta so bila vključena podjetja Pipistrel, Aereform in Airnet.