STAznanost

Izrael poslal prvo vesoljsko sondo na Luno

Washington, 22. februarja - Izrael je danes poslal prvo vesoljsko sondo na Luno. Iz vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi je sondo Berešit (Geneza) brez posadke v vesolje ob 2.45 po srednjeevropskem času ponesla nosilna raketa ameriškega zasebnega vesoljskega podjetja SpaceX. Če bo šlo vse po načrtih, bo Luno dosegla 11. aprila, poročajo tuje tiskovne agencije.

30 minut po vzletu so sondo odklopili od nosilne rakete in jo utirili v Zemljino orbito. Raketa je sicer v vesolje ponesla tudi indonezijski satelit Nusantara Satu ter satelit za poskuse ameriške vojske.

Robotsko sondo Berešit sta razvila neprofitna organizacija SpaceIL in Israel Areospace Industries. Velika je približno toliko kot pralni stroj, med drugim pa vsebuje časovno kapsulo z več sto datotekami, Sveto pismo v hebrejščini v velikosti kovanca, izraelske državne simbole in gradivo, ki ga je več let zbirala javnost.

Gre za prvo misijo na Luno iz države, ki ni velesila. Doslej so tovrstne misije imele ZDA, Rusija in Kitajska. Če bo uspešno pristala, bo sonda Berešit tudi prvo zasebno financirano vesoljsko plovilo, ki bo pristalo na površju drugega nebesnega telesa. Sredstva za 84 milijonov evrov vreden projekt so zbrali večinoma z zasebnimi donacijami. Bo tudi doslej najmanjše vesoljsko plovilo, ki bo pristalo na Luni.

Okoli 600 kilogramov težka sonda bo na Luni posnela fotografije in video posnetke, podatke pa bo delila z ameriško vesoljsko agencijo Nasa za raziskave o nastanku Lune. Na Luno naj bi tudi postavila izraelsko zastavico ter raziskovala njeno magnetno polje.