STAznanost

Sto znanstvenikov podpira trajno zaščito Mure in namere Lebna

Murska Sobota, 27. februarja - Sto znanstvenikov iz Slovenije, Avstrije, Nemčije in drugih držav podpira trajno zaščito reke Mure in pozdravlja odločitev ministra Jureta Lebna, da prepreči gradnjo jezov na tej reki. Vlado pa pozivajo, naj čim prej potrdi uredbo za odvzem koncesije za gradnjo elektrarn na Muri.

Kot so sporočili iz kampanje Rešimo Muro, so omenjeni znanstveniki skupno izjavo danes poslali ministrstvu za okolje in prostor, saj je danes potekel tudi rok za oddajo pripomb in predlogov na osnutek uredbe, ki bi preprečila gradnjo elektrarn na Muri.

Leben je namreč 13. februarja izdal osnutek uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor (DEM) odvzela koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn na reki Muri.

Znanstveniki v sporočilu opozarjajo, da bi hidroelektrarne na Muri povzročile veliko hidrološko in ekosistemsko spremembo in posledično veliko škodo na območju izjemne naravne in kulturne dediščine, sprejem uredbe pa je po njihovem osnova za dolgoročno zaščito in trajnostni razvoj regije ob Muri.

Ob tem dodajajo, da je januarja 16 občin ob Muri uradno postalo del Unescovega biosfernega območja, ki je del pobude petdržavnega biosfernega območja Mura-Drava-Donava v Sloveniji, Avstriji, Hrvaški, Madžarski in Srbiji.

V sporočilu še ugotavljajo, da so v zadnjih letih številne študije "jasno pokazale grozoten negativni vpliv hidroelektrarn na rečni tok in celoten rečni ekosistem ter na vse, kar je od njega odvisno - uničeni so naravni habitati, rastlinske in živalske vrste začnejo upadati ali pa celo izginejo."

To je še posebno pomembno pri Muri, ki je središče biotske raznovrstnosti Slovenije in Evrope, območja Natura 2000, dom največjih poplavnih ravnic v Sloveniji ter skupaj z Dravo in Donavo del največjega prosto tekočega rečnega sistema v centralni Evropi, še pravijo znanstveniki, katerih seznam je priložen pozivu.

Na ministrstvu so 25. januarja pojasnili, da je Leben odločen spoštovati koalicijski sporazum in se je zavezal, da v njegovem mandatu ne bo gradnje hidroelektrarn na reki Muri. Zato je vladi predlagal, da ustavi postopek DPN zaradi negativnega okoljskega poročila, saj si želi ohraniti potencial biosfernega območja.

Ker je ministrstvo pravzaprav samo nosilec postopka državnega prostorskega načrta, ne pa tudi vsebinski nosilec energetske politike Slovenije, se je minister odločil še za nadaljnji korak, to je ukinitev koncesije.