STAznanost

V ljubljanskem botaničnem vrtu tridnevni festival zvončkov

Ljubljana, 1. marca - V Botaničnem vrtu Ljubljana se je danes začel tridnevni festival zvončkov. Tokratni že četrti festival, ki ga organizira oddelek za biologijo ljubljanske biotehniške fakultete, je sicer posvečen predvsem navadnemu malemu zvončku, edini vrsti iz rodu malega zvončka, ki raste v Sloveniji.

Ljubljana. Navadni mali zvonček, pomlad. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Navadni mali zvonček, pomlad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot so sporočili z biotehniške fakultete, bosta danes na programu predstavitvi botanične ilustracije navadnega malega zvončka in zbirke varietet navadnega malega zvončka, ki rastejo in jih hranijo v botaničnem vrtu. Pripravili so jih študentje ljubljanske akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Na vrsti bo tudi delavnica botanične ilustracije za odrasle in delavnica Prtiček z zvončki za otroke, obiskovalci pa bodo lahko popoldne prisluhnili še predavanju gostujočega predavatelja Davida MacLennana, ki ima največjo zbirko sort zvončkov v Angliji.

Tudi v soboto bodo obiskovalci lahko prisluhnili angleškemu zbiratelju MacLennanu, sledilo bo predavanje Jasne Paradiž, potem pa si bodo lahko ogledali zbirko varietet navadnega malega zvončka, se udeležili vodenja po botaničnem vrtu ali otroke vključili v delavnico Spoznajmo zvončke.

Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo tudi v nedeljo. Na zadnji dan festivala bo na vrsti predstavitev zbirke malega zvončka, ponovili bodo tudi voden ogled po vrtu. Nedeljski program so organizatorji popestrili z otroško delavnico Zvončki v pravljicah. Vse tri dni bo med predavanji potekala dražba zvončkov. Za otroške delavnice je treba odšteti po štiri evre, vodeni ogledi po botaničnem vrtu pa so brezplačni.