STAznanost

Znanstveniki iz CO2 naredili premog

New York, 2. marca - Mednarodna skupina znanstvenikov je po pisanju revije Forbes nedavno objavila rešitev, kako zajeti CO2 iz ozračja in ga preoblikovati v premog. Če bi metoda v prihodnje zaživela v množični rabi, bi bil to po mnenju avtorjev pomemben preboj v prizadevanjih za znižanje izpustov toplogrednih plinov.

Svoja dognanja je mednarodna skupina raziskovalcev iz Nemčije, Kitajske, ZDA in Avstralije pred dnevi objavila v znanstveni reviji Nature Communications, predstavlja pa alternativno in po oceni avtorjev bolj učinkovito rešitev za zajemanje in shranjevanje ogljikovega dioksida iz ozračja.

V snovanje tehnologije oz. naprav za zajemanje in shranjevanje CO2 pod zemljo kot način boja proti podnebnim spremembam v zadnjih letih predvsem velika energetska podjetja, kot sta npr. britansko-nizozemski Shell in ameriški Chevron, vlagajo milijarde, saj v njej vidijo način za zmanjševanje ravni toplogrednih plinov v ozračju, ne da bi ob tem bili prisiljeni prehitro prepuščati primata obnovljivim virom tehnologije.

A dosedanje metode so drage, saj terjajo utekočinjenje CO2 in njegovo vbrizgavanje v podzemna skladišča, slane vodonosnike oz. razne porozne geološke plasti. Brez radodarnih subvencij ali drugih podpornih mehanizmov tako postopek ni ekonomsko upravičen.

Rešitev s pretvorbo CO2 v trdno obliko je ekonomsko učinkovitejša, a so bile njene dosedanje različice težje izvedljive, saj so terjale izjemno visoke temperature in so bile tako omejene le na nadzorovano laboratorijsko okolje.

Rešitev omenjene skupine strokovnjakov medtem uporablja poseben katalizator iz tekoče kovine, ki vsebuje cerij. Ko ta reagira s CO2, se plin pretvori v male koščke premoga. Ti imajo tudi električni naboj, tako da se lahko tako pridobljena trdna snov uporablja kot superkondenzator, pojasnjujejo avtorji.

"Čeprav ne moremo zavrteti časa nazaj, pa je spreminjanje ogljikovega dioksida nazaj v premog in njegovo shranjevanje pod zemljo vsaj malo podobno vrtenju ure izpustov nazaj," je zapisal Torben Daeneke iz avstralske univerze RMIT. Po njegovem gre za prvi korak v smeri stroškovno dostopne in učinkovite metode za odstranjevanje CO2 iz ozračja in spremembo njegove namembnosti.