STAznanost

SpaceX v vesolje uspešno izstrelil poskusno plovilo z lutko

Washington, 2. marca - Iz vesoljskega centra na Floridi so proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) danes testno izstrelili plovilo, ki ga je izdelalo zasebno podjetje SpaceX. Potuje brez posadke, medtem ko naj bi takšno plovilo kasneje tja poneslo tudi astronavte.

Vesoljska kapsula SpaceX Crew Dragon na raketi Falcon 9 naj bi na ISS prispela v nedeljo, na Zemljo pa naj bi se vrnila prihodnji petek.

Plovilo so uspešno izstrelili malo pred 3. uro po lokalnem času s Kennedyjevega vesoljskega centra na rtu Cape Canaveral na obali ameriške zvezne države Florida. Enajst minut kasneje so nadzorniki SpaceX sporočili, da se je uspešno ločilo od rakete.

Na krovu je lutka, ki so jo poimenovali Ripley. Gre za priprave na v prihodnje načrtovane polete s posadko, ki jih SpaceX pripravlja v sodelovanju z ameriško vesoljsko agencijo Nasa. S tem programom se želijo ZDA znebiti odvisnosti od Rusije pri potovanjih na ISS, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potem ko je Nasa julija 2011 opustila svoj program, so njeni astronavti potovali na ISS z ruskimi raketami sojuz. Te so zaenkrat edine, ki so sposobne prevoza ljudi tja. Da bi pridobila še druge možnosti, je ameriška vesoljska agencija leta 2014 sklenila sodelovanje s podjetjema SpaceX in Boeing, da skupaj razvijajo polete s posadko. Boeing bo svojo kapsulo Starliner preizkusil predvidoma aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje Space X izumitelja in lastnika tovarne električnih avtomobilov Tesla Elona Muska je lani opravilo uspešno izstrelitev rakete z avtomobilom in lutko, imenovano Starman.