STAznanost

Nobelov nagrajenec in astronavt slovenskih korenin nova častna člana IAS

Ljubljana, 4. marca - Inženirska akademija Slovenije (IAS) je na nedavni redni skupščini dobila nove člane, med drugim sta častna člana postala Nobelov nagrajenec slovenskih korenin Duncan Haldane ter astronavt slovenskega rodu Robert M. Šega, so sporočili iz akademije.

Na skupščini, ki je potekala 21. februarja, je IAS izvolila nove izredne, redne, dopisne in častne člane IAS. Izredni člani so postali Robert Dominko, Robert Golob, Aleš Krainer, Zdravko Kravanja in Uroš Urleb, za redne člane pa so bili izvoljeni Slavko Kaučič, Tamara Lah Turnšek, Karin Stana Kleinschek, Dušan Repovš in Stane Rožman.

Novi dopisni člani so postali Cristophe Baliff, Boerge Diderichsen, Jean-Marie Dubois, Boris Vladimirovich Gusev, Thomas Heinze, Angus Kingon, Yalin Lu, Nava Setter in Yuntao Song.

Na skupščini so izvolili tudi novega glavnega tajnika IAS s triletnim mandatom, Staneta Pejovnika.

Sicer so spregovorili tudi o dosežkih v lanskem letu in načrtih za letošnje leto, pri čemer je predsednik IAS Mark Pleško izpostavil nadaljevanje dosedanjega dela akademije.

Letos bodo med drugim pripravili stališča o predlogu zakona o raziskovalno-razvojni in inovacijski dejavnosti, organizirali konferenco z naslovom The Outreach Event: Novel Carbon Capture and Utilisation Technologies: Research and Climate Aspects ter sodelovali pri mehanizmu Scientific Advise Mechanism za svetovanje Evropski komisiji.

Ob tem bo akademija sodelovala v različnih delovnih telesih vlade, ministrstev in organizacij, kot sta Gospodarska zbornica Slovenije in Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS).

Kot je dejal Pleško, je pomembna naloga IAS "izboljšanje statusa in vloge tehnične inteligence v družbi s poudarkom na uveljavitvi inženirstva".