STAznanost

Štipendije L'Oréal-Unesco za farmacevtko, kemičarko in biologinjo

Ljubljana, 8. marca - Slovenska nacionalna komisija za Unesco in podjetje L'Oréal Adria bosta na današnji mednarodni dan žensk v okviru programa Za ženske v znanosti podelila štipendije trem perspektivnim mladim raziskovalkam. Na večerni prireditvi jih bodo prejele farmacevtka Janja Mirtič, analizna kemičarka Barbara Petovar in biologinja Katja Uršič.

Ljubljana. Biologinja Katja Uršič. Foto: L'Oreal/Unesco/Primož Zanoškar

Ljubljana.
Biologinja Katja Uršič.
Foto: L'Oreal/Unesco/Primož Zanoškar

Ljubljana. Farmacevtka Janja Mirtič. Foto: L'Oreal/Unesco/Primož Zanoškar

Ljubljana.
Farmacevtka Janja Mirtič.
Foto: L'Oreal/Unesco/Primož Zanoškar

Izvajalci programa, poimenovanega L'Oréal-Unesco Za ženske v znanosti, poudarjajo pomen osveščanja o položaju žensk v znanosti in spodbujanja mladih raziskovalk, da svojo karierno pot nadaljujejo v znanstveni stroki.

Dosedanjim 34 štipendistkam se bodo danes pridružile tri nove, vsaka bo prejela štipendijo v višini 5000 evrov, ki je nagrada za njihovo delo in prispevek slovenski znanstveni sferi.

Osemindvajsetletna Janja Mirtič se pri svojem raziskovanju ukvarja z razvojem novih in naprednih dostavnih sistemov za zdravilne učinkovine in probiotične bakterije. V okviru svojega doktorskega študija na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani stremi k izdelavi na polielektrolitih osnovanih delcev v nano velikosti. Ti so namenjeni vgradnji zdravilnih učinkovin kot podpornega ogrodja v regenerativni medicini, kot ogrodja celicam za celično terapijo ali v tkivnem inženirstvu.

Sedemindvajsetletna Barbara Petovar opravlja študijo in razvija nove metode za analizo težkih kovin v sledovih. V okviru doktorskega študija na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru ocenjuje že razvite metode za analizo težkih kovin v sledovih in razvija nove senzorje, pripravljene s kombinacijo bizmuta in antimona. Ti so poceni, enostavni in hitra metoda za analizo. Hkrati pripravlja tudi nov senzor za detekcijo vodikovega peroksida.

Osemindvajsetletna Katja Uršič preučuje novo obliko kombinirane terapije za zdravljenje malignega melanoma. Gre za razvoj terapije, ki vzpodbudi bolnikov imunski sistem, da se sam uspešno spopade z rakastimi celicami. Mlada raziskovalka na Onkološkem inštitutu Ljubljana tako v okviru doktorskega študija, ki poteka na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, raziskuje kombinacije elektrokemoterapije z imunoterapijo v obliki genskega elektroprenosa za spodbujanje imunskega sistema.

Nagrado bodo na slovesni podelitvi prejele iz rok generalne direktorica podjetja L'Oréal Adria Brigitte Streller, ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala ter predsednika Slovenske nacionalne komisije za Organizacijo ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) Radovana Stanislava Pejovnika.

Prijave na letošnji 13. razpis programa L'Oréal-Unesco Za ženske v znanosti 2019 je pregledala strokovna tričlanska ocenjevalna komisija, potrdil pa nacionalni odbor. Program v Sloveniji deluje od leta 2006 in je del širšega partnerstva L'Oréal-Unesco z angleškim imenom For Women in Science, ki že več kot 20 let nagrajuje znanstveno odličnost žensk po celem svetu.

Poleg nacionalnih programov v 117 državah vsako leto podelijo tudi 15 mednarodnih štipendij za mlade raziskovalke ter pet mednarodnih nagrad za že uveljavljene znanstvenice z izjemnimi dosežki v znanosti.

Že dopoldne je sicer na Kemijskem inštitutu potekala okrogla miza z naslovom Znanost ali družina, na kateri so sogovorniki soočili stališča o tem, ali je ob družinskih obveznosti mogoče začeti in obdržati še kariero v znanosti.