STAznanost
Medicina in zdravje

Letošnji Teden možganov o fenomenu bolečine

Ljubljana, 11. marca - V več krajih po Sloveniji se danes začenja tradicionalni Teden možganov, ki ga vsako leto prireja Sinapsa - Slovensko društvo za nevroznanost. Do petka se bodo zvrstile številne delavnice in predavanja. Ustvarjalcem tedna se zdi bolečina tako zanimiv in večplasten pojav, da bodo celoten teden namenili raziskovanju njenih različnih vidikov.

Letošnji Teden možganov zato poteka pod naslovom Na pragu bolečin. V njegovem sklopu bodo v sredo zaznamovali tudi slovenski dan možganov, ki ga je na pobudo akcije Za možgane razglasila vlada. Osrednji dogodki tedna bodo v Ljubljani, prireditve pa bodo gostili tudi v Idriji, Kopru, Mariboru, Mirnu in Novem mestu. Spremljajoči dogodek bo svetovni dan spanja v petek.

Teden možganov je mednarodna akcija, ki se odvija tretji teden v marcu. Vsako leto organizacije v številnih državah po svetu pripravijo izobraževalne dogodke, katerih namen je ozaveščanje laične in strokovne javnosti o osebnih in družbenih koristih raziskovanja živčevja. Slovenska Sinapsa s pomočjo drugih organizacij in posameznikov teden pripravlja od leta 2004.

Fenomen bolečine kot letošnjo osrednjo temo bodo predstavili z različnih vidikov in skozi ves teden. Na interaktiven način se bodo z možgani srečali šolarji, možgane pa bodo urili tudi odrasli. V zadnjih letih so med udeleženci vse pogosteje tudi starejši obiskovalci. Obsežen prireditveni program bo predstavil najodmevnejše in aktualne teme v nevroznanosti.

Organizatorji bodo poskrbeli tudi za "klinično vsebino" o obolenjih, stranpoteh in težavah, povezanih z živčevjem. Znova bo govora o tem, kaj dobrega lahko storimo za svoje možgane. Teden možganov se bo sklenil s petkovo okroglo mizo. Razpravljavci se bodo vprašali, kje so meje bolečine, ki nas ne zadeva zgolj na osebni ravni, ampak tudi kot del kolektiva in širše družbe.