STAznanost
Medicina in zdravje

V Ljubljani začetek tradicionalnega Tedna možganov

Ljubljana, 11. marca - S plenarnimi predavanji se je danes v Ljubljani začel tradicionalni, že 16. Teden možganov, ki letos poteka pod naslovom Na pragu bolečin. Do petka se bodo v okviru dogodka, ki ga vsako leto prireja Sinapsa - Slovensko društvo za nevroznanost, v več slovenskih krajih zvrstile številne delavnice in predavanja.

Kot sta uvodoma povedali organizacijski vodji Tedna možganov Vesna van Midden in Sara Fabjan, je namen dogodka osveščanje in povezovanje laične in strokovne javnosti. Osrednja tema letošnjega Tedna možganov je bolečina, po besedah van Middnove "fascinanten pojav, ki je, kljub temu da se ga običajno želimo znebiti, tudi nujen del našega obstoja".

Čeprav bolečino doživljamo vsi, je ta unikatna in kompleksna ter odvisna od mnogih vidikov. Ustvarjalci Tedna možganov so si zato zaželeli, da bi v okviru letošnjega dogodka raziskovali bolečino, ne z namenom, da bi jo pojasnili, temveč da bi osvetlili njene različne obraze, je povedala van Middnova.

V prvem plenarnem predavanju je nevrolog Zvezdan Pirtošek spregovoril na temo empatije. Kot je pojasnil, empatija predstavlja vpogled v doživljanje sočloveka z njegove referenčne točke, prepoznavanje čustev v drugem, kar mu tudi sporočimo in pokažemo, brez sodb in ocenjevanja. Pojma ne gre zamenjevati s simpatijo, ki prav tako odraža občutek skrbi in razumevanja za sočloveka, umanjka pa sposobnost stopanja v čevlje drugega, je pojasnil Pirtošek.

Medtem ko empatija govori o tem, na kakšen način lahko čutimo bolečino drugega, pa dehumanizacija govori o tem, kako drugim prizadejati bolečino. O dehumanizaciji, možganskih procesih, ki jo omogočajo, ter družbenih posledicah, ki jih prinaša, je v drugem predavanju spregovorila asistentka sociokulturne psihologije na švicarski univerzi v Neuchatelu Hana Hawlina.

Psihiatrinja Maja Rus Makovec pa je v tretjem predavanju govorila o duševni travmi, o tem, kakšne posledice ima ta lahko za posameznika, ter o potencialih za njeno preseganje. Travmatska izkušnja pomembno, včasih celo bistveno vpliva na možganske procese in s tem na človekovo doživljanje in njegovo funkcionalnost, izhod pa je odvisen tudi od posameznikovih in odnosnih potencialov za odpornost.

Fenomen bolečine kot letošnjo osrednjo temo bodo predstavili z različnih vidikov in skozi ves teden. V sklopu Tedna možganov bodo v sredo zaznamovali tudi slovenski dan možganov, ki ga je na pobudo akcije Za možgane razglasila vlada. Osrednji dogodki tedna bodo v Ljubljani, prireditve pa bodo gostili tudi v Idriji, Kopru, Mariboru, Mirnu in Novem mestu. Spremljajoči dogodek bo svetovni dan spanja v petek.

Organizatorji bodo poskrbeli tudi za "klinično vsebino" o obolenjih, stranpoteh in težavah, povezanih z živčevjem. Znova bo govora o tem, kaj dobrega lahko storimo za svoje možgane. Teden možganov se bo sklenil s petkovo okroglo mizo. Razpravljavci se bodo vprašali, kje so meje bolečine, ki nas ne zadeva zgolj na osebni ravni, ampak tudi kot del kolektiva in širše družbe.

Teden možganov je mednarodna akcija, ki se odvija tretji teden v marcu. Vsako leto organizacije v številnih državah po svetu pripravijo izobraževalne dogodke, katerih namen je osveščanje laične in strokovne javnosti o osebnih in družbenih koristih raziskovanja živčevja. Slovenska Sinapsa s pomočjo drugih organizacij in posameznikov teden pripravlja od leta 2004.