STAznanost

Snovalec spleta ob 30-letnici s pozivom glede nadzora nad podatki

Ljubljana, 12. marca - Tim Berners-Lee, britanski informatik, ki je pred 30 leti v Cernu zasnoval svetovni splet, je ob 30. obletnici svoje stvaritve uporabnike pozval, naj poskrbijo oziroma naj se trudijo, da bi imeli popoln nadzor nad svojimi podatki, saj ti niso blago, ampak pravica.

Berners-Lee, 63-letni informatik, je 12. marca leta 1989 v Cernu zasnoval svetovni splet, sprva kot mrežo za upravljanje in shranjevanje ogromne količine podatkov, ki so jo ustvarjali znanstveniki Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern).

Berners-Lee se zadnja leta bori, da bi svojo stvaritev rešil težav, ki so se pokazale v 30 letih obstoja, med drugim obilice napačnih informacij in pomanjkanja varovanja podatkov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju francoske AFP je Berners-Lee v pogovoru s skupino novinarjev dan pred obletnico, v ponedeljek, poudaril, da bi "morali imeti popoln nadzor nad svojimi podatki. Podatki niso nafta, niso blago za prodajo".

Osebni podatki so pravica, ki je ne bi smeli prodajati, saj lahko sicer vodi do strašljive prihodnosti, ko bo brskalnik imel ogromno količino podatkov o uporabniku.

Po njegovih besedah ljudje ne morejo pričakovati, da bo svet ostal takšen, kot je, zato bi morali posamezniki sami poskrbeti za varnost svojih podatkov in ne slepo verjeti, da bodo za njih poskrbele vlade.

V ta namen je ustanovil tudi pobudo Solid, s katero želi uporabnikom omogočiti nadzor nad njihovimi podatki, vseeno pa priznava, da za varovanje najbolj občutljivih osebnih podatkov potrebujemo zakone.

Kljub težavam pa Berners-Lee ostaja optimist: "Glede na to, kako se je splet spremenil v teh 30 letih, bi bilo defetistično, da ne bi verjeli, da se ga da v prihodnjih 30 letih spremeniti na bolje."

"Borba za splet je ena najpomembnejših borb v našem času," je dodal po pisanju nemške dpa.